Inwoners West-Friesland honkvast bij zorgverzekeraar

Inwoners uit de regio West-Friesland (een regio in de kop van Noord-Holland) zijn trouw aan hun zorgverzekeraar en blijven vaak jarenlang bij dezelfde verzekeraar. Ze kijken wel rond, maar uiteindelijk maakt slechts een kleine groep de overstap. Dat blijkt uit onderzoek onder 493 inwoners van West-Friesland.
20 november 2019 | & Roy van der Hoeve
Inwoners West-Friesland honkvast bij zorgverzekeraar

Weinig regiobewoners stappen over

Het einde van het jaar is in zicht; zorgverzekeraars brengen de nieuwe premies naar buiten, verzekerden beslissen of zij willen overstappen… of niet. Inwoners van West-Friesland zijn namelijk honkvast wat hun zorgverzekering betreft; meer dan de helft van de inwoners heeft al 10 jaar of langer dezelfde zorgverzekering. In het afgelopen jaar stapte slechts 4 procent van de regiobewoners over naar een andere zorgverzekeraar. Daarmee zijn West-Friezen meer gehecht aan hun huidige zorgverzekering dan de rest van Nederland waar 15 procent de overstap maakte. Hoewel het daadwerkelijke overstapgedrag dus laag is, oriënteren veel inwoners zich wel (43%). Zij doen dit meer dan andere Nederlanders (waar een kwart zich oriënteert).

Premie belangrijkste factor

De hoogte van de premie is de voornaamste reden om te oriënteren op een nieuwe zorgverzekering. Dit is ook vaak de doorslaggevende factor bij een daadwerkelijke overstap. Het komt dan ook niet als een verrassing dat veel inwoners van West-Friesland dit aanwijzen als belangrijkste aspect van een zorgverzekering. Ondanks dat zij het minst te spreken zijn over dit aspect van de dienstverlening (15% uit onvrede over hun premie) beoordelen zij hun zorgverzekering ruim voldoende; deze krijgt een 7,6 als gemiddeld rapportcijfer.

Onnodig vasthouden aan aanvullende verzekering?

De honkvaste houding van West-Friezen zien we ook terug in aanvullende pakketten waar driekwart voor verzekerd is. Men gebruikt deze aanvullende verzekering namelijk lang niet altijd. Alleen op de vergoeding voor de tandarts en bril of contactlenzen doet de meerderheid van de verzekerden een beroep. Minder dan de helft van de andere aanvullende verzekeringen zet men ook daadwerkelijk in. Met name de verzekerden met gehoorapparaten en psychologische hulp maakten het afgelopen jaar weinig zorgkosten ondanks dat men hiervoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten.

Verantwoording

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW), een stichting die zich inzet voor goede en toegankelijke zorg voor alle inwoners van West-Friesland. In totaal deden 493 inwoners uit de regio mee aan het onderzoek. Zij zijn via kanalen van ZZWW en het I&O Research Panel uitgenodigd. De online dataverzameling vond plaats in oktober 2019. De resultaten zijn gewogen op leeftijd en gemeente.

Lees ook het artikel van ZZWW over dit onderzoek.
Klik hier voor het bericht in het Noordhollands Dagblad.

WZZWWZEK

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Roy van der Hoeve

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.