Werving & Selectie

Een vak apart

Binnen I&O hebben we een speciaal team van coördinatoren dat zich bezighoudt met de werving & selectie van respondenten en de praktische organisatie van focusgroepen en interviews. Dat is ook nodig, want het coördineren van kwalitatief onderzoek is een vak apart.

Kwalitatief onderzoek is mensenwerk. Zo verschillen respondenten bijvoorbeeld in leeftijd, opleidingsniveau, achtergrond, inkomen of fysieke capaciteit. Dit vraagt om inlevingsvermogen en flexibiliteit. Onze coördinatoren weten hoe zij deelnamebereidheid en toegankelijkheid kunnen maximaliseren onder onze uiteenlopende doelgroepen.

Selecteren & uitnodigen

Het ophalen van relevante onderzoeksbevindingen begint bij de selectie van de juiste mensen. Onze coördinatieteam heeft ervaring met selecties in verschillende mate van complexiteit en grootte; van algemeen publiek tot zeer specifieke doelgroepen. In overleg met de opdrachtgever stemmen we vooraf de selectiecriteria af en passen we eventueel spreidingsvariabelen toe zoals geslacht, politieke voorkeur of stedelijk vs. niet-stedelijk. 

De werving van respondenten voor kwalitatief onderzoek kan makkelijk en efficiënt via ons eigen I&O Research panel , wat momenteel ruim 37.000 actieve leden bevat. Wij weten van onze panelleden of zij openstaan voor deelname aan focusgroepen of interviews. Ook werken we samen met gespecialiseerde partners voor de werving van bijzondere doelgroepen, zoals mensen met een migratieachtergrond, kwetsbare jongeren of laaggeletterden.

Vervolgens bepalen we hoe we kandidaten het beste kunnen benaderen. Zo kan de communicatie met jongeren doorgaans wat informeler en via Whatsapp of social media. Bij ouderen en professionals is een formelere aanpak via e-mail of telefoon vaak geschikter. Persoonlijk contact, een herinnerings-sms op de dag van het interview en het incalculeren van reservedeelnemers zijn effectieve manieren om een goede opkomst te waarborgen.

Locaties & faciliteiten

Kwalitatieve onderzoeksgesprekken vinden tegenwoordig net zo gemakkelijk online plaats als binnen een fysieke setting. Bij fysieke locaties zorgen we ervoor dat ze goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Op ons kantoor in Amsterdam maken we gebruik van professionele interviewfaciliteiten. Daarnaast hebben we vaste partners voor het opzetten van onderzoek op ons kantoor in Enschede of op andere toegankelijke locaties elders in het land. Soms vinden gesprekken plaats in een buurthuis of bij mensen thuis, bijvoorbeeld in het geval van kwetsbare doelgroepen.

Wij nodigen opdrachtgevers doorgaans van harte uit om gesprekken live te volgen, via een meekijkruimte op locatie of op afstand via online streaming. Daarnaast zorgen we voor de gewenste verslaglegging door middel van notulen, transcripties en/of video-opnames. Onze processen van dataverzameling en -verwerking verlopen via ISO-certificeringen voor privacy en dataveiligheid. De privacybescherming van onze respondenten staat zo altijd voorop.

Registratieplicht vergoedingen

Na deelname aan kwalitatief onderzoek van I&O Research (interviews, groepsgesprekken of online communities) ontvangt u als respondent in sommige gevallen een vergoeding. Voorafgaand aan deelname informeren wij u of u een vergoeding kunt ontvangen. Vergoedingen worden doorgaans uitgekeerd in de vorm van een cadeau- of tegoedbon ter waarde van een bepaald geldbedrag.

Om vergoedingen uit te mogen keren, vragen wij u volgens de Belastingwet om enkele persoonsgegevens aan ons door te geven. Het gaat om uw volledige naam, woonadres en geboortedatum. Volgens de wettelijke termijn bewaren wij deze gegevens zeven jaar op een beveiligde server. Deze gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt. I&O Research verstrekt alleen opgegeven persoonsgegevens aan de Belastingdienst wanneer de Belastingdienst daar om vraagt en er een wettelijke verplichting bestaat.

U bent zelf verantwoordelijk om na te gaan of u inkomsten uit onderzoekdeelname dient op te geven bij de Belastingdienst. Inkomsten uit onderzoekdeelname moeten in sommige gevallen als overige inkomsten worden opgegeven bij uw aangifte inkomstenbelasting. Dergelijke overige inkomsten kunnen gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt of de hoogte van uw uitkering(en) of toeslag(en). Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Raadpleeg hiervoor de Belastingdienst.

Heeft u vragen? Stuur een mail naar: coordinatiekwalitatief@ioresearch.nl.

Vicky Drenth

Meer weten ?
Neem contact op.

Vicky Drenth

Coördinator Kwalitatief

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.