De Omgevingswet treedt in 2022 in werking. Wat betekent dit voor de fysieke leefomgeving?

Ruimte en omgeving

Naar verwachting treedt de Omgevingswet in werking op 1 januari 2022. De Omgevingswet vervangt alle wet- en regelgeving over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water, die relevant is voor de leefomgeving. De bedoeling van de wet is dat de regelgeving eenvoudiger, efficiënter en samenhangender is, met meer bestuurlijke afwegingsruimte, meer maatwerk en meer ruimte voor initiatief van inwoners en ondernemers. In de Omgevingsvisie leggen gemeenten en provincies vast welke hoofddoelen van kwaliteit, beleid en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving zij willen bereiken. Wij denken mee en adviseren onze opdrachtgevers over deze hoofddoelen en hoe die in werking gesteld kunnen worden. 

Sparringpartner op basis van onderzoek en inzichten

Veel van de vraagstukken op dit gebied hebben raakvlakken met economie, wonen, arbeidsmarkt, veiligheid, mobiliteit, gezondheid en duurzaamheid. Maar ook de waardering en beleving van dienstverlening door het openbaar bestuur zijn belangrijke aspecten. Door onze uitgebreide ervaring en expertise op al deze gebieden kunnen we werkveld overstijgend inzichten bieden. We formuleren scenario’s en brengen in beeld hoe diverse doelgroepen hier tegenaan kijken. 

Projecten

De afgelopen jaren heeft I&O Research meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de impact van en de voorbereidingen op de invoering van de Omgevingswet. Daarnaast hebben wij onderzocht wat de Omgevingswet betekent voor de bescherming van monumenten en welke kansen de Omgevingswet biedt voor een gezonde leefomgeving. In opdracht van de provincie Overijssel hebben wij (samen met IDgis) een systeem ontwikkeld om de bedrijventerreinen in de provincie te monitoren. Ook voeren wij regelmatig beleidsevaluaties of beleidsverkenningen uit voor verschillende ministeries.

We vertellen u graag nog veel meer over I&O Research.


Neem contact op

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Ester Hilhorst

Senior onderzoeker

Actueel

Het nr. 1 onderzoeksbureau voor overheid en non-profit

Wij worden gedreven door wat de Nederlandse samenleving beweegt en kennen de uitdagingen waar de overheid en publieke organisaties voor staan. Wij doen gedegen, betrouwbaar en onafhankelijk onderzoek en geven op basis hiervan advies. Zo helpen wij onze opdrachtgevers beter onderbouwde beslissingen te nemen.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.