Kwalitatief onderzoek

Wat leeft er écht onder de doelgroep? Waarom zijn mensen het eens of oneens met bepaalde opvattingen? Wat maakt dat mensen zich op een bepaalde manier gedragen. Welke overwegingen en (onbewuste) patronen liggen ten grondslag aan gedrag? Op die vragen geeft kwalitatief onderzoek antwoord. In onze speciale ruimte in Amsterdam voeren we deze sessies uit waarbij de opdrachtgever kan meekijken en -luisteren in een andere ruimte. Ook het opzetten van een brede vragenlijst voor kwantitatief onderzoek begint vaak met kwalitatief onderzoek. Zo bepalen we of we alle factoren die bij het thema komen kijken goed in kaart hebben gebracht. Er zijn veel verschillende soorten kwalitatief onderzoek, waaronder co-creatiesessies, activatieworkshops, wereldcafés, vissenkomsessies, burgerdialogen, expertinterviews en focusgroepen.

Als u nog preciezer wilt weten wat er leeft onder de doelgroep is het raadzaam kwalitatief onderzoek in te zetten. Waarom zijn mensen het eens of oneens met bepaalde zaken? Welke emoties roept het op? Hoe zouden mensen handelen in een bepaalde situatie? Wat zijn onbewuste drijfveren? Onder welke voorwaarden zijn mensen bereid hun gedrag aan te passen? Op dit soort vragen geeft kwalitatief onderzoek antwoord. 

We bieden veel verschillende vormen van kwalitatief onderzoek: co-creatiesessies, activatieworkshops, wereldcafés, vissenkomsessies, observaties, burgerdialogen, diepte- en expertinterviews, online communities of ‘gewone’ focusgroepen. De technieken en werkvormen die we toepassen (zoals projectieve en associatieve technieken, cardsorting, visualisatie, brainwriting en storytelling) zorgen ervoor dat we effectief tot de gewenste output komen.

In onze speciale onderzoeksruimte in Amsterdam voeren we de sessies uit, waarbij u via ons gesloten tv-circuit kunt meekijken en -luisteren in een andere ruimte. Maar we gaan ook het land in, naar de respondenten toe (we interviewen ook bij de mensen thuis), om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken voor specifieke doelgroepen.

Wij denken met u mee als het gaat om het kiezen van de juiste vorm bij uw specifieke vraag.

Mireille Koomen

Meer weten ?
Neem contact op.

Mireille Koomen

Senior onderzoeker

Het nr. 1 onderzoeksbureau voor overheid en non-profit

Wij worden gedreven door wat de Nederlandse samenleving beweegt en kennen de uitdagingen waar de overheid en publieke organisaties voor staan. Wij doen gedegen, betrouwbaar en onafhankelijk onderzoek en geven op basis hiervan advies. Zo helpen wij onze opdrachtgevers beter onderbouwde beslissingen te nemen.

Opdrachtgevers

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.