Werving & selectie van respondenten

Binnen I&O hebben we een speciaal team van coördinatoren dat zich bezighoudt met de werving & selectie van respondenten en de praktische organisatie van focusgroepen en interviews. Dit team is gewend om te werken met een grote diversiteit aan respondenten. Een persoonlijke aanpak is hierbij van belang. We realiseren een optimale opkomst en verkrijgen hiermee de juiste data door onze werkwijze toe te spitsen op elke doelgroep en een persoonlijke, betrokken manier van communiceren.

Kwalitatief onderzoek is mensenwerk. De coördinatoren hebben het eerste contact met de respondenten en deze respondenten verschillen van elkaar in achtergrond, leeftijd, opleidingsniveau etc. Dit vraagt  om flexibele communicatie. Jongeren kun je wat informeler benaderen, maar professionals of ambtenaren weer wat formeler of via een tussenpersoon zoals een PA of directiesecretaresse.

De coördinatoren zijn vooral veel aan het schakelen, je hebt immers te maken met de mens en die is niet zo constant als cijfers. De mens is wispelturig, veranderlijk, kwetsbaar, beïnvloedbaar door ziektes of bijzondere privéomstandigheden. Ze kunnen last-minute van gedachten veranderen of iets compleet vergeten. Bij mooi weer of een voetbalwedstrijd kan de opkomst bij een focusgroep opeens een stuk minder zijn. Het is belangrijk dat we hierop inspelen.

Werkwijze

Gesprekken kunnen op verschillende wijzen plaatsvinden: fysiek, online of telefonisch. Op basis van de doelgroep kijken we hoe we de deelnemers het beste kunnen benaderen. Dit kan zijn telefonisch, een sms/app of via een uitnodigingsmail. Of soms een combinatie hiervan. De coördinatoren hebben ervaring met selecties in verschillende maten van complexiteit en grootte; van algemeen publiek tot zeer specifieke doelgroepen.

Bij een project met kwetsbare doelgroepen (bijv. WAO, Wajong etc) moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de doorlooptijd. Zij zeggen wat vaker af vanwege ziekte of andere redenen. Bij fysieke interviews, is het mogelijk dat niet iedereen in staat is naar een locatie af te reizen. Thuisinterviews is dan vaak een optie maar geeft meer reistijd voor de onderzoekers. Hier moeten de coördinatoren in de planning rekening mee houden.

Jongeren en laag opgeleiden hebben vaak een groter percentage no-show. Ze veranderen vaak van gedachten of vergeten het. Ze zien soms ook de relevantie niet. Belangrijk is om  helder en niet te ingewikkeld te zijn in de communicatie richting deze doelgroepen. De coördinatoren bellen ze nog even na of sturen een extra herinnerings-sms om een goede opkomst te waarborgen.

Na corona is de reisbereidheid minder geworden. Er moet een goede vergoeding tegenover staan om iemand naar de locatie te laten komen. Vooral een reservedeelnemer moet dichtbij de locatie wonen (bijv. op fietsafstand). Hierbij worden postcodes ook uitgevraagd. Je kunt mogelijke reservedeelnemers dan gericht benaderen.

Respondenten

De coördinatoren werken met verschillende lijsten van respondenten.

  1. Via het I&O Panel
  2. Lijst aangeleverd door de opdrachtgever
  3. Externe werving waarbij we hoofdzakelijk samenwerken met Bureau Fris, Norstat en Profiel.


Onderzoekslocaties en faciliteiten

De coordinatoren kunnen tevens helpen bij het zoeken naar de juiste onderzoekslocatie. In ons eigen kantoor in Amsterdam en bij inview Amersfoort zijn er professionele meekijkruimtes met opnamemogelijkheden. Buiten de Randstad of in niet-stedelijke locaties, kun je een externe host die tevens de opnames verzorgt regelen via Fris to go. https://www.bureaufris.nl/fris-onderweg-2/.

Verder kan het team je helpen met een zoeken naar een geschikte notulist of een transcriptiebureau die de opnames van een focusgroep op woordelijk niveau kan uitwerken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Elise van der Mark

Onderzoeksadviseur

Opdrachtgevers

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.