Waarden en gedrag

Wat zeggen mensen belangrijk te vinden en wat doen ze écht? Wij laten het u zien met behulp van ons Waardenmodel.

Beter onderbouwde beslissingen komen voort uit beter inzicht. Wij onderzoeken de waarden en het gedrag van uw doelgroepen, zodat u op basis daarvan kunt bepalen welke koers u kunt volgen. Speciaal voor dit doel ontwikkelden we een Waardenmodel, volledig gericht op de publieke sector.

Toegevoegde waarde bij gedragsverandering

Een goed voorbeeld van onze advisering op het gebied van waarden en gedrag is het onderzoek “Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen” (maart 2019). Hierin lieten we zien dat mensen die een meer veranderingsgezinde en collectieve waardenoriëntatie aanhangen weliswaar duurzamer denken, maar lang niet op alle fronten duurzaam gedrag vertonen. Uit analyse van ons Waardenmodel en meerdere van onze onderzoeken blijkt dat het model vooral toegevoegde waarde heeft als men wil weten wat mensen vinden van en doen bij onderwerpen die te maken hebben met zelfontplooiing en psychologische behoeften en minder bij basisbehoeften als gezondheid en veiligheid.

Kwalitatief, kwantitatief & persona’s 

Voor deze expertise maken we gebruik van diverse soorten onderzoek. Om de waardenoriëntatie van mensen te vertalen naar een specifiek onderwerp of domein, gaan we de diepte in met kwalitatief onderzoek. Daarnaast (of daarná) geeft kwantitatief onderzoek inzicht in de mate waarin iets voorkomt of effect heeft. Kwalitatief onderzoek geeft inzicht in beleving, onbewust gedrag, emoties en eerste reacties. Op basis hiervan kunnen we hypothesen of triggers en barriers formuleren, die we met kwantitatief onderzoek toetsen. Desgewenst zetten we persona’s in. Een persona is een versimpelde weergave van een (waarden)segment, door een stereotype persoon in dat segment te benoemen. Zo’n persona spreekt tot de verbeelding, leidt tot herkenning en kan hulp bieden bij beslissingen omtrent communicatie, werving of gedragsverandering.  

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Opdrachtgevers

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.