Beleidseffectiviteit en rekenkamer

Voor lokale rekenkamers en voor colleges van burgemeester en wethouders (B&W) onderzoeken wij de effectiviteit van gemeentelijk beleid. Hoe rechtmatig, doelmatig en doeltreffend is dat beleid? Wij bieden de data om de antwoorden op deze vragen goed te kunnen onderbouwen. Mét ons advies, als u dat wenst.

Het hele proces nauwkeurig onderzocht

We onderzoeken welke maatregelen een gemeente heeft genomen om een bepaald beleidsdoel te verwezenlijken en welke kosten en baten ermee gemoeid zijn. Hierbij zetten wij altijd de daadwerkelijke resultaten op een rij. Vervolgens bekijken we de communicatie met de gemeenteraad. Deze verantwoording is minstens zo belangrijk, aangezien de raad dan kan ingrijpen wanneer dat nodig is. We onderscheiden ons door dit hele proces mee te nemen in de onderzoeken naar beleidseffectiviteit voor lokale rekenkamers en gemeentelijke colleges.

Aanbevelingen na het onderzoek

Op basis van ons onderzoek geven wij vaak aanbevelingen aan onze opdrachtgever. Dat kunnen aanbevelingen zijn op alle niveaus. Bijvoorbeeld na een klanttevredenheidsonderzoek waaruit blijkt dat burgers het administratieve proces onhandig vinden: “Zorg voor een beter registratiesysteem.” Met onze aanbevelingen spreken wij namens de rekenkamer. Dus adviseren we ook bijvoorbeeld het college: “Houd de raad minimaal 1 keer per half jaar op de hoogte van de vorderingen.” Gebaseerd op empirie, vertaald in concrete aanbevelingen.

Jaap Bouwmeester

Meer weten ?
Neem contact op.

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Opdrachtgevers

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.