Nederland accepteert verandering (Zwarte) Piet

Omslag in denken over Zwarte Piet. In 2016 wilde 65 procent van de Nederlanders dat Zwarte Piet zwart zou blijven, in 2018 wilde de helft van de Nederlanders dit en nu is dit aandeel 39 procent. Met name oudere en lager- en middelbaar opgeleide Nederlanders zijn minder vaak voor een traditionele Zwarte Piet dan in 2018.
02 december 2020 | Wietse van Engeland & Peter Kanne

In 2016 wilde 65 procent van de Nederlanders dat Zwarte Piet zwart zou blijven, in 2018 wilde de helft van de Nederlanders dit en nu is dit aandeel 39 procent. Men is nu vaker voor andere verschijningsvormen van Zwarte Piet dan in voorgaande jaren: waar 44 procent in 2018 voor een mix of andere vorm van Zwarte Piet was, is dat tegenwoordig 50 procent. Weinig Nederlanders (3%) vinden dat Piet geheel afgeschaft moet worden.

Figuur A – Wat vindt u? Moet Zwarte Piet zwart blijven, geleidelijk/direct veranderen, helemaal verdwijnen?

Oudere Nederlanders meest van mening veranderd

Onder oudere Nederlanders heeft zich in twee jaar de grootste verandering voorgedaan. Waar 62 procent van de 65-plussers in 2018 voor een Zwarte Piet met zwarte huidskleur was, is dat 44 procent in 2020. Een even grote afname in de steun voor een Zwarte Piet met zwarte huidskleur zien we in de groep van 50 tot en met 64 jaar (van 53% naar 38% steun). In deze groepen is men nu dus meer voor een andere vorm van het uiterlijk van Zwarte Piet.

Figuur B – “Het uiterlijk van Zwarte Piet moet blijven zoals het was (met zwarte huidskleur)” (% naar leeftijd)

Eén derde Nederlanders: goed dat uiterlijk van Zwarte Piet verandert

Sinds 2016 neemt de steun voor het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet (met zwarte huidskleur) af. Deze verandering is ook zichtbaar wanneer Nederlanders de stelling wordt voorgelegd of het goed is dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Het deel van de Nederlanders die deze verandering een goede zaak vindt nam ook toe ten opzichte van 2016: van in totaal 17 procent in 2016 naar 33 procent in 2020. Bovendien werd de groep met mensen die het helemaal oneens was met deze stelling kleiner: van bijna de helft van de Nederlanders in 2016 naar ruim een kwart nu.

Figuur C – Het is een goede zaak dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert (%)

Vier op de tien (42%) van de Nederlanders vindt het geen goede zaak dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert, tegelijkertijd vindt slechts 39 procent dat Zwarte Piet zwart moet blijven. De meeste (83%) Nederlanders die het niet goed vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert willen het uiterlijk van Zwarte Piet met zwarte huidskleur behouden. Een deel van de Nederlanders die het geen goede zaak vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert is voorstander van een mix van Zwarte Pieten en andere Pieten (11%) of is voor een geleidelijke verandering van Zwarte Piet naar een andere Piet (3%).

Helft van de Nederlanders verwacht dat Zwarte Piet verdwijnt

De helft van de Nederlanders (51%) denkt dat er over 10 jaar geen Zwarte Pieten meer zullen zijn in Nederland. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2018 toen nog 24 procent van de Nederlanders dit verwachtte.

Een vijfde viert Sinterklaas dit jaar anders vanwege de coronacrisis

Een vijfde van de Nederlanders (19%) viert het Sinterklaasfeest dit jaar op een andere manier vanwege de coronacrisis en 16 procent viert het feest zoals altijd. Mensen die het feest op een andere wijze vieren doen dit door het feest deze keer met minder mensen te vieren (9%) of door het Sinterklaasfeest alleen met gezinsleden te vieren (10%). Een op de twaalf zegt het feest vanwege de crisis nu helemaal niet te vieren. Een groot deel weet nog niet hoe ze dit jaar Sinterklaas zullen vieren (11%) of noemt een andere manier (5%) om het te vieren, door bijvoorbeeld cadeaus naar elkaar te sturen of een digitale viering te organiseren.

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 9 november tot maandagochtend 16 november 2020. Er werkten in totaal 2.290 Nederlanders mee aan dit onderzoek.

De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers (2.149) is afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast vulden 141 Nederlanders de vragenlijst in via het panel van PanelClix.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Wietse van Engeland

Onderzoeker

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.