Zorgen Nederlanders over online veiligheid nemen af

Nederlanders maken zich minder zorgen over hun online veiligheid dan in 2021. Vorig jaar was dit aandeel juist gestegen ten opzichte van 2020. Ook het rapportcijfer dat men zichzelf geeft voor de omgang met online risico’s steeg het afgelopen jaar naar een 7,0 van een 6,6 in 2021.
04 oktober 2022 | Melle Conradie & Bram Doms
Zorgen Nederlanders over online veiligheid nemen af

Dit blijkt uit het jaarlijkse Cybersecurity onderzoek Veilig Online 2022 dat I&O Research uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de Alert Online Kick-Off van de Cybersecuritymaand op 3 oktober.

Ruim de helft (54%) van de Nederlanders maakt zich (minstens) enige zorgen over de eigen online veiligheid in hun thuissituatie. In 2021 was dit nog 61%. Het aandeel dat zich (zeer) weinig zorgen maakt neemt toe van 38% naar 45%.

De voornaamste reden dat men zich zorgen maakt, is dat interncriminelen steeds geraffineerder zijn in hun aanpak. Een op de zes Nederlanders die zich zorgen maken, geven aan dat ze weinig verstand hebben van digitale veiligheid. 65-plussers noemen dit vaker dan gemiddeld.

De voornaamste redenen waarom men zich weinig zorgen maakt, zijn dat ze hun apparaten altijd updaten, ze controleren op valse websites en links en dat ze zoveel mogelijk gebruikmaken van tweefactor-authenticatie (2FA). Meer dan in 2021 zeggen Nederlanders hun apparaten te updaten en 2FA te gebruiken.

Nederlanders geven vaker een 8 of hoger voor eigen omgang met online risico’s

Gemiddeld geven Nederlanders zichzelf een rapportcijfer van een 7,0 als het gaat om hoe zij omgaan met online risico’s. Daarmee is het cijfer, na een daling naar een 6,6 in 2021, weer terug op het niveau van 2020. In vergelijking met vorig jaar geeft men zichzelf nu vaker een 8 of hoger in plaats van een 6 of een 7.

Ondanks positieve ontwikkeling ook nog belemmeringen in kosten, ‘gedoe’ en kennis

Hoewel Nederlanders zich minder zorgen maken om hun online veiligheid en ze hun eigen gedrag ook hoger waarderen, zijn er ook nog obstakels. Zo wil 55% niet betalen voor een wachtwoordmanager en vindt 33% beveiligingssoftware te duur. Bijna de helft (46%) vindt het gedoe om voor alle accounts  een ander wachtwoord aan te maken. Een derde (37%) vindt het aanmaken van nieuwe wachtwoorden zelfs lastig. Net zoveel Nederlanders geven aan dat instructievideo’s over bescherming tegen online risico’s ingewikkeld zijn om te begrijpen.

Driekwart maakte incident van cybercrime mee

Net als in 2021 maakte ongeveer driekwart (76%) van de Nederlanders minimaal één poging tot of voorval van cybercrime mee. Ruim de helft (56%) van de Nederlanders ontving een phishingmail in de afgelopen 12 maanden. Daarmee is dit nog steeds de meest voorkomende vorm van cybercrime.

Zeven op de tien (69%) Nederlanders die een incident meemaken, doen geen aangifte of melding hiervan. Vijf procent doet wel aangifte bij de politie. De meest genoemde reden om geen aangifte of melding te doen, is dat men het idee heeft dat het geen zin heeft. Wanneer men het incident wel rapporteert, is dat in de eerste plaats om te voorkomen dat de dader dit opnieuw bij een ander kan doen.

Onderzoeksverantwoording

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, directie Digitale Economie, wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar de beleving van de digitale veiligheid in Nederland. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van de cybersecuritymaand in oktober.

De dataverzameling voor de editie van 2022 vond plaats in het I&O Research Panel tussen 11 juli en 25 juli 2022. In totaal vulden 1.203 Nederlanders van 16 jaar en ouder de vragenlijst in (respons 48%). De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, regio en opleidingsniveau. Daarmee zijn de resultaten representatief voor deze kenmerken.

Naast het onderzoek onder de Nederlandse bevolking voerden we ook deelonderzoeken uit onder Nederlandse jongeren tussen 11 en 15 jaar, het bedrijfsleven (inclusief ICT-verantwoordelijken) en ambtenaren.

Volledige rapport

Lees voor alle uitkomsten de volledige rapportages:

Kijk voor meer informatie over de cybersecuritymaand ook op:



 

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Melle Conradie

Senior onderzoeker

afbeelding

Bram Doms

Dataspecialist

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.