Zo pakken werkgevers het afscheid bij pensioen aan
Uit het onderzoek blijkt dat enige aandacht voor het moment van afscheid van invloed is op het latere welbevinden van gepensioneerden. Zeker als het vertrek onvrijwillig is en eerder komt dan verwacht, is een goed afscheid belangrijk. Maar juist dan vertrekken veel mensen min of meer geruisloos.
Hoe pakken Nederlandse werkgevers het afscheid aan?
Deze vraag heeft het NIDI in 2017 onderzocht en recentelijk over gepubliceerd (zie hier). I&O Research heeft de dataverzameling hiervoor verzorgd. In totaal werden 6.000 werkgevers aangeschreven om een online of schriftelijke enquête over werk en pensioen in te vullen. Deze is in totaal 1.300 keer ingevuld. Wat blijkt? Grote organisaties lijken meer aandacht te besteden aan de pensionering van hun werknemers dan kleinere organisaties. Dit komt vooral doordat het bij organisaties met relatief weinig werknemers er ook veel minder zijn die met pensioen gaan, waardoor het van geval tot geval wordt bekeken. Ook blijkt uit het onderzoek dat er bij kleine organisaties meer informele aandacht is. Zo proberen kleine organisaties vaker in contact te blijven met een oud-werknemer, bijvoorbeeld door ze incidenteel te bellen of uit te nodigen voor een kop koffie.
Ondanks dit verschil tussen grote en kleine organisaties is een cadeau en borrel/diner op kosten van de werkgever vrij standaard: ruim 70 procent van werkgevers zegt dit te doen. Ook een afscheidspraatje van een leidinggevende is vrij standaard, terwijl een grotere receptie op kosten van de werkgever of een eenmalige uitkering minder vaak voorkomen.
In het najaar van 2019 heeft I&O Research opnieuw het NIDI ondersteund met een onderzoek onder werkgevers naar pensioenen. De resultaten hiervan worden later dit jaar verwacht.
Michael Brandt
Senior onderzoeker