Zetelpeiling Tweede Kamer: nauwelijks verschuivingen na formatievorderingen

In de zetelpeiling die Ipsos I&O uitvoert voor EenVandaag blijft de PVV de grootste partij (49 zetels). GroenLinks-PvdA volgt met 24 zetels, de VVD komt op 20 zetels en NSC blijft staan op 11. Onlangs pakten PVV, VVD, NSC en BBB de formatiegesprekken weer op, maar dat heeft niet geleid tot grote veranderingen in de kiezersvoorkeuren. Alleen BBB levert twee zetels in (nu 6 zetels).
27 maart 2024 | Sander Nieuwkerk & Peter Kanne | #politiek #zetelpeiling
Zetelpeiling Tweede Kamer: nauwelijks verschuivingen na formatievorderingen

PVV stationair op 49 zetels

In de zetelpeiling die Ipsos I&O uitvoert voor EenVandaag (ook wel Politieke Barometer genoemd) en liep tussen 22 en 25 maart 2024, blijft de PVV met afstand de grootste partij. De partij van Geert Wilders komt uit op 49 virtuele zetels; hiermee blijft het zetelaantal gelijk ten opzichte van februari. De partij profiteerde in februari van het – op dat moment – stuklopen van de formatie en steeg 4 zetels in de peiling. Sindsdien hebben de vier formerende partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) de formatiegesprekken weer hervat, maar dat heeft niet geleid tot veranderingen in de grootte van het PVV-electoraat.

Lichte daling voor BBB

Alleen bij de BBB zien we een verschuiving ten opzichte van februari. Waar ze een maand geleden nog op 8 virtuele zetels stonden in de Politieke Barometer, verliest de partij van Caroline van der Plas er 2 in maart en komt uit op 6 zetels. Hiermee schommelt de partij sinds de verkiezingen steevast tussen de 6 en 8 virtuele zetels.

GroenLinks-PvdA komt uit op 24 zetels (was 25), gevolgd door de VVD (20, was 19). NSC blijft staan op 11 zetels. D66 komt op 10, BBB en CDA beide op 6 virtuele zetels. De Partij voor de Dieren blijft op 4 zetels staan, samen met de SP, gevolgd door 4 partijen met 3 zetels: FvD, SGP, ChristenUnie en DENK. Tot slot komen Volt en JA21 in deze peiling allebei uit op 2 virtuele zetels.

Vorm kabinet (extraparlementair of niet) laat kiezers koud

Op 14 maart presenteerde oud-informateur Kim Putters zijn advies voor de kabinetsformatie. Hierin benoemde hij dat PVV, VVD, NSC en BBB de komende periode moeten gaan onderhandelen over een ‘programkabinet’, een vorm van een extraparlementair kabinet. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) weet echter niet wat er met een extraparlementair kabinet wordt bedoeld. Een vergelijkbaar aandeel (45%) weet dat ongeveer en maar een tiende (10%) weet precies wat ermee bedoeld wordt.

De vorm van het kabinet lijkt Nederlanders om het even: van degenen die (ongeveer) zeggen te weten wat zo’n extraparlementair kabinet inhoudt, staat 48 procent er namelijk neutraal in (24% wenselijk, 22% onwenselijk). Tot slot lijkt er – ongeachte de vorm – draagvlak voor een regering met PVV, VVD, NSC en BBB: 46 procent van de Nederlanders vindt het wenselijk dat de vier partijen erin slagen een regering te vormen, waar 20 procent dat juist onwenselijk vindt. Onder kiezers van de vier formerende partijen is het draagvlak het grootst (PVV 75%; VVD 68%; BBB 66%; NSC 55%).

Link

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling op https://eenvandaag.avrotros.nl/peilingtrends/.

Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

Verantwoording en disclaimers

De Politieke Barometer wordt uitgevoerd door Ipsos I&O voor EenVandaag. Deze peiling is uitgevoerd door Ipsos I&O in het Ipsos-panel.
Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Voorlopig blijven er nog twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos-panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel. De komende maanden zal EenVandaag de peilingen van het Ipsos-panel blijven publiceren. We gebruiken deze periode om – in samenspraak met belanghebbenden uit media, wetenschap en overheid – te bepalen hoe we in de toekomst zullen omgaan met de zetelpeilingen. Duidelijk is in ieder geval dat Ipsos I&O door zal blijven gaan met zetelpeilingen.

Steekproef en nauwkeurigheid
Deze Ipsos Politieke Barometer is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1.016 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van vrijdag 22 maart t/m 25 maart 2024.
Omdat de zetels die we publiceren zijn gebaseerd op steekproeven, moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Sander Nieuwkerk

Onderzoeksmanager

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.