Wel of geen asielzoekerscentrum? Gemeenten betrekken inwoners bij besluitvorming

De aankondiging van de vestiging van een noodopvang of asielzoekerscentrum heeft de afgelopen maanden in tal van gemeenten geleid tot onrust onder de plaatselijke bevolking.
11 december 2015 | Jaap Bouwmeester

I&O Research ondersteunt gemeenten met representatief onderzoek

De aankondiging van de vestiging van een noodopvang of asielzoekerscentrum heeft de afgelopen maanden in tal van gemeenten geleid tot onrust onder de plaatselijke bevolking. Inwoners vrezen onder meer voor veranderingen in de sfeer en veiligheid in de woonomgeving. Aan de andere kant wordt de noodzaak onderkend en worden gemeenten opgeroepen bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen.

Juist in de eerste fase rond de aanwijzing van een locatie is het erg belangrijk omwonenden te betrekken bij de plannen. Dat kan door middel van bijeenkomsten waar omwonenden hun verhaal kwijt kunnen en vragen kunnen stellen. Om zowel voor- als tegenstanders te horen, kiest een toenemend aantal gemeenten voor een enquête onder een representatieve groep bewoners. Dit geeft een evenwichtig, representatief en betrouwbaar beeld van de argumenten waarom betrokkenen voor of tegen zijn. Een enquête biedt ook inzicht in de mogelijke knelpunten die omwonenden zien en onder welke voorwaarden de komst van een AZC acceptabel is. De gemeente kan op basis daarvan maatregelen treffen die tegemoet komen aan de wensen.

Momenteel ondersteunt I&O Research verschillende gemeenten (waaronder Rotterdam, Hardenberg en Coevorden) met het uitvoeren van gerichte enquêtes en analyses zodat de nuances in de standpunten van omwonenden goed naar voren komen. Op deze manier dragen we bij aan een goed besluitvormingsproces. 

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.