Vragen en voorlichten gaat prima samen

In december 2012 heeft I&O Research, op verzoek van de gemeente Utrecht, een voorlichtingsactie over woninginbraak uitgevoerd in de wijk Noordwest. In de buurten Ondiep, Zuilen-Oost en Julianaparkbuurt is een grote groep interviewers langs de deuren gegaan om bewoners voor te lichten over woninginbraak.
08 maart 2013 | Robert Nordeman

In december 2012 heeft I&O Research, op verzoek van de gemeente Utrecht, een voorlichtingsactie over woninginbraak uitgevoerd in de wijk Noordwest. In de buurten Ondiep, Zuilen-Oost en Julianaparkbuurt is een grote groep interviewers langs de deuren gegaan om bewoners voor te lichten over woninginbraak. Aan de hand van een korte vragenlijst is aan bewoners gevraagd of ze zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van woninginbraak en of ze weten welke maatregelen hiertegen getroffen kunnen worden. Door onderzoek en voorlichting te combineren snijdt het mes aan twee kanten. De verzamelde gegevens kunnen door de gemeente gebruikt worden als input voor het veiligheidsbeleid. Tegelijk wordt de veiligheid in de wijk vergroot door de bewoners voor te lichten over woninginbraak.

In een aantal bezochte wijken is in 2011 ook een voorlichtingsactie over woninginbraak uitgevoerd. Bewoners die in 2011 ook al meededen, waren zich in het algemeen meer bewust van de gevolgen van woninginbraak. Ook namen zij vaker maatregelen om woninginbraak te voorkomen, dan bewoners die dit jaar voor het eerst bezocht werden.

Onze interviewers zijn in de donkere weken van december, wanneer het aantal woninginbraken stijgt, duidelijk zichtbaar in de wijk geweest. Deze zichtbare aanwezigheid had tevens een preventieve werking waarvan het resultaat meteen zichtbaar was: net als in 2011 daalde het aantal inbraken in de periode dat de voorlichtingsactie werd uitgevoerd.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robert Nordeman

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.