Voorbereidingen Veiligheidsmonitor 2016 van start!

De Veiligheidsmonitor (VM) is een jaarlijks bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De VM wordt sinds 2012 jaarlijks uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en in samenwerking met het CBS en Bureau Veiligheidsmonitor.
25 januari 2016 | Frank ten Doeschot & Gerben Huijgen

De Veiligheidsmonitor (VM) is een jaarlijks bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De VM wordt sinds 2012 jaarlijks uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en in samenwerking met het CBS en Bureau Veiligheidsmonitor. Het onderzoek bestaat uit een landelijke steekproef (n=65.000) en de oversampling door gemeenten. Recent is I&O Research geselecteerd voor de uitvoering in 2016-2019.

Wij nodigen gemeenten uit om (weer) deel te nemen aan de Veiligheidsmonitor! Voor veel gemeenten is de Veiligheidsmonitor hét instrument voor belevingscijfers over leefbaarheid, veiligheid, overlast en slachtofferschap en dient het o.a. als input voor het veiligheidsplan, monitoring en wijkscans. In de afgelopen jaren hebben ruim 300 gemeenten deelgenomen.

Gemeenten kunnen deelnemen door dit najaar bovenop het landelijke onderzoek aanvullend veldwerk te laten doen. Zo ontstaat ook op het niveau van kernen, wijken en/of buurten betrouwbare informatie over de veiligheidsbeleving. Deelnemers hebben verder de mogelijkheid eigen vragen aan de enquête toe te voegen. Wij ontzorgen de deelnemers volledig en voeren alle onderdelen van het veldwerk uit. Verder stellen wij voor deelnemende gemeenten een rapportage op maat samen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een combinatie van een schriftelijke en online vragenlijst, aangevuld met telefonisch motiveren. De gemiddelde respons bedraagt 40 procent. Het veldwerk wordt uitgevoerd in de periode augustus-november 2016. Voorbereidingen (zoals keuze voor eigen vragen en steekproefomvang) worden in het voorjaar afgestemd.

Klik hier voor meer informatie over de Veiligheidsmonitor.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.