Vooral afstekers vuurwerk verantwoordelijk voor eventueel letsel

Driekwart van de Nederlanders (74%) vindt dat verkopers van vuurwerk gratis vuurwerkbrillen moeten geven aan particulieren. Een op de vijf is het hiermee niet eens.
28 december 2018 | Frank ten Doeschot & Laurens Klein Kranenburg

Peiling I&O Research vuurwerk en de jaarwisseling 2018-2019

Driekwart vindt dat verkopers gratis vuurwerkbrillen moeten verstrekken

Driekwart van de Nederlanders (74%) vindt dat verkopers van vuurwerk gratis vuurwerkbrillen moeten geven aan particulieren. Een op de vijf is het hiermee niet eens.

Vooral afstekers vuurwerk verantwoordelijk voor eventueel letsel

Vuurwerk kan ernstig letsel met zich meebrengen. We hebben Nederlanders (via een split-runexperiment)1 een aantal stellingen voorgelegd over de aansprakelijkheid bij letsel. Dit hebben we gedaan voor:

  1. de situatie dat iemand zelf vuurwerk afsteekt en letsel oploopt. Is het zijn of haar eigen schuld of die van de producent?
  2. de situatie dat een omstander letsel oploopt. Is dat de schuld van de vuurwerkafsteker, van de omstander zelf of van de producent?

Als iemand zelf vuurwerk afsteekt en daarbij letsel oploopt, vindt ruim driekwart van de Nederlanders (77%) dat zijn of haar eigen schuld. Zes procent beschouwt de producent als schuldige.

In het geval van letsel bij omstanders zien we wederom dat ruim driekwart (77%) van mening is dat dit te wijten is aan de degene die vuurwerk heeft afgestoken. Echter, we zien ook dat 18 procent vindt dat de omstander zelf (ook) iets te verwijten is. Acht procent zou de producent als schuldige aanwijzen.

Lees ook: Vuurwerktraditie leeft, maar meerderheid is voor verbod op knalvuurwerk

Verantwoording

In opdracht van Binnenlands Bestuur voerde I&O Research van donderdag 15 tot en met donderdag 22 november 2018 een online onderzoek uit naar de standpunten en ervaringen van Nederlanders met betrekking tot vuurwerk. In deze periode werkten 3.052 Nederlanders (18+) mee aan het onderzoek.

Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron (I&O Research) duidelijk wordt vermeld.

Voetnoot 1: er is willekeurig één variant getoond van scenario 1 en één variant van scenario 2.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.