VNG congres: bestuurders in contact met ‘boze burgers’

Op dinsdag 13 en woensdag 14 juni waren vele gemeentelijk bestuurders in Goes aanwezig voor het jaarlijkse VNG congres. Dit jaar was het thema “Vakmanschap”.
16 juni 2017 | Mireille Koomen

Op dinsdag 13 en woensdag 14 juni waren vele gemeentelijk bestuurders in Goes aanwezig voor het jaarlijkse VNG congres. Dit jaar was het thema “Vakmanschap”. Voorafgaande aan het congres voerde I&O Research in opdracht van de VNG een onderzoek uit over ‘De bestuurder van de toekomst’. Over welke kwaliteiten en vaardigheden dienen burgemeesters, wethouders en raadsleden te beschikken om hun gemeente succesvol te besturen? De resultaten van dit onderzoek werden plenair gepresenteerd en vormden een rode draad tijdens het congres.

Bij de stand van I&O Research konden bestuurders met hun eigen telefoon zichzelf in 30 seconden testen op hun eigen bestuursstijl. Dit leidde tot interessante en soms verrassende inzichten en ontmoetingen.

Foto boven: De stand op de beursvloer

Tijdens het middagprogramma verzorgde I&O Research een deelcongres in het mooie oude Raedthuys  in Sint-Maartensdijk. Na een busrit van drie kwartier maakten bestuurders hier live kennis met verschillende gedaanten van ‘de Boze Witte Man’. De acteurs van RolenCo deden zich beurtelings voor als een benadeelde ondernemer, een betrokken zoon die zich zorgen maakt over de thuishulp van zijn moeder en een notoire klager uit de gemeente “Raafterbroeck” die bij de wethouder verhaal kwam halen.

De acteurs speelden de burger en bestuurder levensecht en met overtuiging. Het publiek kon de scène even stilleggen om de in het nauw gebrachte bestuurder te hulp te schieten met tips over de juiste bejegening, zodat de bezorgde burger niet nog bozer werd. In de meeste gevallen lukte het om de situatie naar tevredenheid af te handelen. Daarna gingen zij in subgroepen uiteen om in het ‘World Café, inclusief borrel en bitterbal, ervaringen uit te wisselen en te komen tot een oplossing voor een aantal praktijkvraagstukken. Het was een informatieve middag met vele hilarische momenten. Er was ook nog een winnend team met de beste oplossingen. Zij gingen naar huis met een leerzaam boek.

Foto boven: Deelcongres: de boze burger in actie

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.