Vleesprijs mag omhoog, mits het helpt te verduurzamen

Vergeleken met maart 2020 geleden maken Nederlanders zich evenveel zorgen om het klimaat. Nog steeds willen Nederlanders dat het kabinet in ieder geval niet minder gaat doen tegen klimaatverandering. Het verhogen van de vleesprijs vindt 63% acceptabel, zolang dit helpt om veehouders uit te kunnen kopen of helpen verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie, uitgevoerd van vrijdag 5 tot en met maandag 8 juni 2020.
25 augustus 2020 | Peter Kanne & Wietse van Engeland | #co2 #klimaat

Ticket- en vleestaks voor verduurzaming

Er is steun voor maatregelen die een investering van de consument vragen : zo vinden zeven op de tien (69%) dat er een tickettaks mag komen, waarbij meer vliegen leidt tot een hogere ticketprijs. Zes op de tien (63%) vinden dat de vleesprijs iets omhoog zou mogen als dit veehouders zou helpen verduurzamen.

Figuur 1 -Kunt u voor elk van deze uitspraken aangeven in hoeverre u het ermee eens of oneens bent?

Minder verkeer positief gevolg van de coronacrisis

Vanwege de coronacrisis werken meer mensen thuis en zitten (dus) minder mensen op de weg. Ruim acht op tien Nederlanders (83%) zijn hier positief over, bijna niemand (slechts 1 procent)  staat er negatief tegenover. Driekwart noemt de afname van luchtvervuiling als een positief gevolg van de afname van het verkeer.  Zeven op de tien ziet ook de vermindering van de CO2 uitstoot als een positief gevolg.

Nederlanders waarderen thuiswerken

Zeven op de tien Nederlanders zijn positief over het meer vanuit huis werken, vijf procent is er negatief over. De tijdwinst, mensen hoeven niet meer naar werk te reizen, wordt het meest gewaardeerd (68%). Volgens 58 procent zorgt thuiswerken er (ook) voor dat ze hun eigen tijd beter kunnen indelen en bijna de helft (46%) van de mensen die thuiswerkt zegt hierdoor efficiënter te werken.  Ook noemt bijna de helft (45%) van de thuiswerkers de milieuwinst door verminderde CO2-uitstoot als positief gevolg.

Figuur 2 – Hier vindt u een lijstje van mogelijke positieve gevolgen van meer thuiswerken (door de coronacrisis). Welke hiervan ervaart u als positief? Meerdere antwoorden mogelijk.

Na de crisis: stimuleer thuiswerken

De coronacrisis heeft ook een aantal gevolgen die mensen als positief ervaren. Om de positieve gevolgen die mensen door corona ervaren vast te houden kan de overheid een aantal maatregelen treffen. Met name het stimuleren van meer thuiswerken kan op enthousiasme rekenen: 60 procent geeft deze maatregel een acht of hoger. Driekwart van de Nederlanders vindt dat thuiswerken normaler moet worden en dat de overheid dit best financieel mag stimuleren.

Verantwoording

I&O Research voerde dit landelijk representatief onderzoek uit onder 1.700 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De vraag over de CO2-belasting werd voorgelegd in opdracht van Milieudefensie. Respondenten werd niet verteld dat Milieudefensie hiervan de opdrachtgever was.

Het onderzoek vond plaats van vrijdag 5 tot en met maandag 8 juni 2020. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 en zijn daarmee representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder op deze variabelen. Het grootste deel van de deelnemers (1.644) is afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast vulden 56 Nederlanders de vragenlijst in via het panel van Panel Inzicht. Aan de peiling van eind maart deden 2.342 respondenten mee.

Bronvermelding

Download hier het rapport als PDF.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Wietse van Engeland

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.