Vestigingsplaatsonderzoek: een goede analyse helpt

Elke vijf jaar verplaatst ongeveer een vijfde van de bedrijven en instellingen zich naar een nieuwe locatie. De aanleiding is vaak het aflopen van het huurcontract dat gemiddeld een looptijd van vijf jaar kent.
02 oktober 2012 |

Elke vijf jaar verplaatst ongeveer een vijfde van de bedrijven en instellingen zich naar een nieuwe locatie. De aanleiding is vaak het aflopen van het huurcontract dat gemiddeld een looptijd van vijf jaar kent. Na zo’n periode gaan veel bedrijven op zoek naar een nieuwe locatie. Soms spelen daarbij nog vraagstukken rondom centralisatie of juist decentralisatie van vestigingen, of zijn de vestigingsplaatseisen verandert. Zo is Het Nieuwe Werken voor veel dienstverlenende bedrijven van invloed op de locatiekeuze.

Hoe bepaal je nu de ideale vestigingsplaats? Een goede analyse van de kwaliteiten van vestigingsplaatsen en van de trends en ontwikkelingen kan daarbij helpen en soms tot verrassende uitkomsten leiden.

Vestigingsplaatseisen op een rij

Het is belangrijk de vestigingsplaatseisen van het bedrijf eerst eens rustig op een rij te zetten. Wat echt belangrijk wordt gevonden, hangt sterk af van het type bedrijf. Zo stelt een productiebedrijf hele andere eisen aan haar vestigingsplaats dan een zakelijke dienstverlener en hebben organisaties met een sterke publieksfunctie ook specifieke kenmerken. Belangrijke aspecten, die voor elke vestiging spelen zijn: de aanwezigheid van (toekomstige) klanten, de bereikbaarheid, arbeidsmarkt, bedrijfsomgeving en concurrenten. Aansluitend is het goed te bepalen welke vestigingsplaatseisen prioriteit hebben.

Het verzamelen en analyseren van data

De volgende stap is het op een rij zetten van alle gegevens over de regio waarin de organisatie zich wil vestigen en deze te analyseren. Waar groeit de markt nog en waar is sprake van krimp? Welke trends en ontwikkelingen doen zich voor op de markt en op welke plaatsen in de regio? Hoe is de beroepsbevolking opgebouwd per leeftijdscategorie en naar opleidingsniveau? Welke locaties zijn goed bereikbaar met zowel de fiets, auto en het openbaar vervoer en wat is de gemiddelde reistijd. Op basis van de analyse van deze data kunnen verschillende locaties objectief tegen elkaar worden afgewogen en ontstaat er een shortlist van mogelijke vestigingsplaatsen.

Het vinden van een pand

Uiteindelijk wordt de shortlist teruggebracht tot enkele locaties. Er zal nu worden ingezoomd op een aantal feitelijke locaties en panden. Belangrijke aspecten die daarbij meegenomen kunnen worden zijn: aanrijroutes en parkeergelegenheid, niveau van huur- of grondprijzen, duurzaamheid en energieverbruik van panden, staat van het onderhoud van het pand en de omgeving, veiligheid overdag en in de avonduren, plannen van de gemeente, et cetera. Ook deze aspecten zijn overzichtelijk in beeld te brengen en tegen elkaar af te wegen.

I&O Research heeft veel ervaring opgedaan met vestigingsplaatsonderzoek, waarbij gegevens uit diverse bronnen worden verzameld en geanalyseerd en op basis waarvan een goed onderbouwde vestigingsplaatskeuze kan worden gemaakt.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.