Verviervoudiging aantal bierbrouwerijen in vijf jaar

De populariteit rondom de consumptie en ontwikkeling van nieuwe bieren is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Zo staan deze zomermaanden vele bierevenementen op de planning en is het aantal bedrijven en arbeidsplaatsen in de bierbranche fors toegenomen.
12 juli 2019 | Hendrik Nijenhuis & Robert Nordeman
Verviervoudiging aantal bierbrouwerijen in vijf jaar

De populariteit rondom de consumptie en ontwikkeling van nieuwe bieren is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Zo staan deze zomermaanden vele bierevenementen op de planning en is het aantal bedrijven en arbeidsplaatsen in de bierbranche fors toegenomen. Tussen 2013 en 2018 is het aantal brouwerijen verviervoudigd. Vooral het aantal relatief kleine brouwerijen groeide de afgelopen jaren sterk.

Noord-Holland en Noord-Brabant beschikken over de meeste brouwerijen

Sinds 2013 zijn er in Nederland bijna driehonderd bierbrouwerijen bijgekomen: een verviervoudiging. Landelijk is het aantal brouwerijen sterk verdeeld. In Noord-Holland en Noord-Brabant zijn de meeste brouwerijen gevestigd. Ook is in deze provincies het aantal brouwerijen het sterkst toegenomen. Momenteel bevindt zich hier iets meer dan 40 procent van alle Nederlandse bierbrouwerijen.

Behalve het aantal bedrijven in de bierbranche, heeft ook de werkgelegenheid zich positief ontwikkeld tussen 2013 en 2018. Landelijk zijn er de afgelopen vijf jaar bijna negenhonderd arbeidsplaatsen in de bierbranche bijgekomen. Binnen deze sector zijn de meeste werknemers actief in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Samen bevatten de twee provincies 70 procent van alle Nederlandse arbeidsplaatsen. Ook in Overijssel zijn relatief veel mensen werkzaam in de bierbranche. Wel is hier het aantal banen ten opzichte van 2013 min of meer gelijk gebleven. Tussen 2013 en 2018 zijn er in Noord-Holland en Noord-Brabant de meeste banen bijgekomen.

Groei aantal brouwerijen vooral in grote steden

Onderstaande ‘bierkaart’ geeft de verdeling van bierbrouwerijen over Nederland weer. Met name in en rondom de grote steden groeit het aantal brouwerijen. Behalve dat hier logischerwijs meer mensen wonen dan daarbuiten, is het hier voor kleine brouwerijen eenvoudiger om brouwketels te huren. Daarnaast is hier de afzet van (nieuwe) biersoorten hoger en zijn er meer moederbedrijven gevestigd die spin-offdynamieken teweegbrengen. 

Verantwoording van het onderzoek

De vestigingsregisters van het Landelijke Informatie Systeem Arbeidsplaatsen (LISA) vormen de bron van deze analyse. Dit register bevat de werkgelegenheid van bedrijven die actief zijn geweest in Nederland vanaf 1996. Binnen deze analyse staan bedrijven binnen de SBI-categorie 1105: ‘Vervaardiging van bier’ centraal. Onder de bedrijven in deze SBI-categorie vallen zowel grote brouwerijen – zoals Heineken, Bavaria en Grolsch – als aan huis gevestigde eenpersoonsbedrijven.

I&O Research is intensief betrokken bij de totstandkoming van LISA-materiaal. In de eerste plaats ondersteunen wij de Stichting LISA bij het ontsluiten van gegevens en adviseren wij afnemers over het gebruik van de data. Daarnaast maakt I&O Research gebruik van LISA-data voor analyses naar arbeidsmarkt, bedrijvendynamiek en omzetcijfers. Hiermee helpen wij diverse gemeentes en provincies met het opstellen van gedegen economisch beleid.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robert Nordeman

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.