Veiligheidsmonitor 2019 in de startblokken!

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijks onderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De Veiligheidsmonitor wordt sinds 2012 uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en in nauwe samenwerking met het CBS
23 november 2018 | Gerben Huijgen & Frank ten Doeschot

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijks onderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De Veiligheidsmonitor wordt sinds 2012 uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en in nauwe samenwerking met het CBS. Het onderzoek bestaat uit een landelijke steekproef (n=65.000). Daarnaast kunnen individuele gemeenten kiezen voor een oversampling: meer enquêtes onder inwoners van hun gemeente zodat ook voor dit gebied betrouwbare uitspraken gedaan kunnen worden. De voorbereidingen van de Veiligheidsmonitor starten begin 2019! 

Wij nodigen gemeenten uit om (weer) deel te nemen aan de Veiligheidsmonitor! Voor veel gemeenten is de Veiligheidsmonitor hét instrument voor belevingscijfers over leefbaarheid, veiligheid, overlast en slachtofferschap en dient het o.a. als input voor het veiligheidsplan, monitoring en wijkscans. In de afgelopen jaren hebben ruim 300 gemeenten deelgenomen.

Gemeenten kunnen deelnemen door bovenop het landelijke onderzoek aanvullend veldwerk te laten doen. Zo ontstaat ook op het niveau van kernen, wijken en/of buurten betrouwbare informatie over de veiligheidsbeleving. Deelnemers hebben verder de mogelijkheid eigen vragen aan de enquête toe te voegen. I&O Research ontzorgt de deelnemers volledig en voert alle onderdelen van het veldwerk uit. Verder stellen wij voor deelnemende gemeenten een rapportage op maat samen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een combinatie van een schriftelijke en online vragenlijst, aangevuld met het telefonisch motiveren van inwoners om deel te nemen. De gemiddelde respons bedraagt 40 procent. Het veldwerk wordt uitgevoerd in de periode augustus-november 2019. Voorbereidingen (zoals keuze voor eigen vragen en steekproefomvang) worden in het voorjaar afgestemd.

Klik hier voor meer informatie over de Veiligheidsmonitor.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.