Veilig op stap

Uit de evaluatie die I&O Research in 2009 uitvoerde blijkt dat deze doelstelling twee jaar na de start van het project nog niet is gehaald. Ook de doelstelling om in de hele regio tot een uniforme werkwijze te komen bij de aanpak van uitgaansgeweld is nog niet gerealiseerd.
08 november 2009

Goede afspraken en intensieve samenwerking maken het uitgaan veiliger

Om de veiligheid in uitgaansgebieden te bevorderen zijn sinds 2007 in verschillende Noord-Hollandse gemeenten convenanten gesloten tussen het gemeentebestuur, de politie, het Openbaar Ministerie en Koninklijk Horeca Nederland. Dit is gebeurd in het kader van het project Veilig Uitgaan van de politie Noord-Holland Noord. Het hoofddoel van het project is het terugdringen van het uitgaansgerelateerd geweld tot onder het gemiddelde niveau in ons land. Uit de evaluatie die I&O Research in 2009 uitvoerde blijkt dat deze doelstelling twee jaar na de start van het project nog niet is gehaald. Ook de doelstelling om in de hele regio tot een uniforme werkwijze te komen bij de aanpak van uitgaansgeweld is nog niet gerealiseerd. In minder dan de helft van de gemeenten is een convenant ondertekend.


Toch zijn er verschillende positieve signalen:

  • Vergeleken met de situatie bij de start van het project, is het aantal uitgaansgerelateerde delicten gedaald met 14%. In absolute zin gaat het om een afname van ruim 500 geregistreerde misdrijven in twee jaar tijd. Met deze score zakt de regio Noord-Holland Noord van de eerste plaats naar een positie in de ‘subtop’ van regio’s met het meeste uitgaansgeweld per 1000 inwoners.
  • De veiligheidspartners zijn het er over eens dat de ontwikkelde aanpak en werkwijze een aantal sterke elementen bevat:
    • de lijnen tussen politie, gemeente en ondernemers zijn korter en maakt daadkrachtig optreden mogelijk
    • er is meer helderheid over wie waarop kan worden aangesproken
    • het project heeft een aantal goed bruikbare en krachtige instrumenten onder de aandacht van lokale partners gebracht, zoals het ontzeggingenbeleid, de aanpak van alcohol op straat en een portiersregeling. Deze instrumenten waren weliswaar al bekend, maar tijdens de projectperiode is gebleken dat ze in de praktijk goed werken.
  • En niet in de laatste plaats is de in de uitgaansgebieden volgens het uitgaanspubliek in de afgelopen twee jaar verbeterd. Bovendien schrijft men de verbetering voor een belangrijk deel toe aan elementen van het project Veilig Uitgaan. De verbetering is volgens de bezoekers te danken aan de aanwezigheid van de politie op straat. Ook vindt men dat horeca-ondernemers, portiers en politie beter met elkaar samenwerken. In sommige gemeenten wijst men op de positieve effecten van het cameratoezicht en het gebruik van detectiepoortjes.

Er zijn voor het programmabureau Integrale Veiligheid van de politie Noord-Holland Noord dus goede redenen om door te gaan met het promoten van de ontwikkelde aanpak. Ook de gemeenten die tot op heden hebben afgezien van het opstellen van een lokaal convenant Veilig Uitgaan, zijn wellicht op basis van de geboekte resultaten te overtuigen van de meerwaarde van de aanpak.  

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.