Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze

De lokale partijen zullen in maart 2018 gezamenlijk de meeste stemmen krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In deze laatste peiling komen de lokale partijen uit op 34 procent.
16 maart 2018 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Eén op drie kiezers stemt waarschijnlijk op lokale partij

De lokale partijen zullen in maart 2018 gezamenlijk de meeste stemmen krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In deze laatste peiling komen de lokale partijen uit op 34 procent. In maart 2014 stemde 28 procent op een lokale partij. Op afstand volgen de landelijke partijen VVD (11%) en CDA (10%). D66 – dat in 2014 een goed resultaat behaalde – lijkt in te gaan leveren (van 12% in 2014 naar virtueel 7% nu), GroenLinks daarentegen staat op winst (van 5% naar 9%).

Twee derde kiezers nog onzeker over te kiezen partij

Onder degenen die van plan zijn te gaan stemmen op 21 maart is slechts een derde zeker van de stemkeuze. Ongeveer de helft van de kiezers twijfelt nog tussen twee of meer partijen, terwijl vijftien procent nog helemaal niet weet welke partij zij zullen stemmen.

Stemkeuze voornamelijk bepaald door gemeentelijke politiek

De partijkeuze wordt vooral bepaald door wat men ziet in de gemeentelijke politiek: ruim de helft (54%) zegt vooral op de gemeentelijke politiek af te gaan, 28% door beide evenveel en 16% gaat vooral op de landelijke politiek af. In vergelijking met een maand geleden en met 2014 is het aandeel dat vooral een lokale afweging maakt flink toegenomen.

Veiligheid is topprioriteit, gevolgd door ouderenzorg en betaalbaar wonen

Ruim vier op de tien kiezers zien veiligheid, criminaliteit en openbare orde als belangrijkste reden om op een partij te stemmen. Dit geldt vooral voor PVV-, VVD-, CDA- en SGP-kiezers en kiezers van lokale partijen. Zorg voor ouderen wordt door drie op de tien kiezers als prioriteit gezien (met name door 50 Plus-, SP-, PVV- en SGP-kiezers) en 28% van de kiezers noemt betaalbaar wonen als belangrijke reden om op een partij te stemmen (relatief vaak door SP- en PvdA-kiezers).

Verantwoording

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 4.413 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd van 8 tot en met 12 maart 2018. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Media

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.