Symposium sociale kracht, informele netwerken & mantelzorg

Research nodigt u van harte uit voor dit symposium over sociale kracht, informele netwerken & mantelzorg op maandag 9 oktober 2017 in Utrecht.
10 mei 2017 | Leon Heuzels

I&O Research nodigt u van harte uit voor dit symposium over sociale kracht, informele netwerken & mantelzorg op maandag 9 oktober 2017 in Utrecht.

De stelselwijziging in het sociaal domein had tot doel de zorg zoveel mogelijk te laten aansluiten op de persoonlijke situatie van mensen, hulp van naasten (mantelzorg) te bevorderen en de kosten van de verzorgingsstaat te beperken. De start van de decentralisaties in het sociaal domein ligt nu ruim twee jaar achter ons. Tijdens het symposium maken wij samen met het Binnenlands Bestuur de balans op. Centraal staat de vraag: Hoe kunnen gemeenten mantelzorgers die steun nodig hebben (nog) beter faciliteren.

Het aantal mensen dat mantelzorg krijgt, is fors toegenomen. Zo bleek uit grootschalig landelijk onderzoek van I&O Research, dat Binnenlands Bestuur op 22 april publiceerde. Twee dagen eerder bracht het vakblad voor de overheid onderzoek van Mezzo (belangenbehartiger van mantelzorgers) naar buiten, waaruit bleek dat bijna een kwart van de mantelzorgers zich op het gebied van wonen voelt tegengewerkt door gemeente of instanties.

Tijdens deze middag komen sprekers uit wetenschap, onderzoek, journalistiek, politiek en de praktijk aan het woord om de vraag:

Hoe kunnen gemeenten mantelzorgers die steun nodig hebben (nog) beter faciliteren te beantwoorden?

Mark Wijnen, werkzaam als mantelzorgondersteuner en zelf mantelzorger van zijn zoon, verzorgt een verkorte versie van zijn voorstelling “Ode aan Jasper” 

Programma

12:30 – 13:00Inlooplunch
13:00 – 13:05Welkomst woord door dagvoorzitter Peter Kanne van I&O Research
13:05 – 13:15Yolanda de Koster, redacteur Binnenlands Bestuur, met zorg als specialisatieGesproken column: beschouwing op ontwikkelingen in het sociaal domein
13:15 – 13:35Rachel Beerepoot, accountmanager Werk, Zorg & Jongeren I&O ResearchConclusies uit de vierde meting van het landelijk onderzoek
13:35 – 14:05Femmianne Bredewold , Assistant Professor Universiteit voor Humanistiek,Informele netwerken. Wat is het belang van de menselijke maat en hoe organiseer je dat?
14:05 – 14:30Pauze
14:30 – 15:00Mark Wijnen, Mantelzorgondersteuner en mantelzorgerVerkorte versie van zijn voorstelling “Ode aan Jasper”
15:00 – 15:20Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo (belangenorganisatie mantelzorgers)Hoe kunnen (moeten) gemeenten mantelzorgers ontlasten
15:20 – 15:40Ankie Lempens / Mireille Koomen, kwalitatieve onderzoekers I&O Research,Cases uit het sociaal domein, lessen van en voor gemeenten (kwalitatieve verdieping door de gemeente Leiden over mantelzorgondersteuning, gemeente Hengelo over klantervaring van ouders van jeugdhulp-cliënten in Hengelo en de gemeente Landsmeer over Prettig oud worden in Landsmeer)Ankie en Mireille besteden deze middag aandacht aan het verhaal van de cliënten en hun mantelzorgers zelf. Zij zal aan de hand van kwalitatieve gemeentecasussen inzichten presenteren in de (eigen) kracht en behoeften van inwoners. Wat zijn daarbij de do’s en dont’s en welke waardevolle informatie levert dit gemeenten op?
15:40 – 16:10Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid voor groenlinksWat is de boodschap van de Tweede Kamer – die er niet meer over gaat – aan de gemeenten bij het organiseren en faciliteren van mantelzorg?
16:10 – 16:45Netwerkborrel

Inschrijven

Inschrijven voor dit symposium kan via j.de.reus@ioresearch.nl onder vermelding van Symposium 9 oktober.

Datum:  

9 oktober 2017

Tijd:                                 

13.00 – 16.45 uur

Doelgroep:

Gemeenten, Ministeries en Kennisinstituten

Locatie:

Op een externe locatie in de buurt van Utrecht en Amersfoort

Deelnamekosten:

De toegang bedraagt EUR 80,00 per persoon, waarvan de helft wordt gedoneerd aan 3 goede doelen in het sociaal domein.

1. Het Mezzofonds
2. Mantelzorgelijk
3. Stichting handen in huis

 Met de andere helft wordt de organisatie van het symposium gefinancierd.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Leon Heuzels

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.