Supermarkten in Hoorn verwachten positief effect van ruimere zondagopenstelling

Supermarkten in Hoorn verwachten een positief effect op de omzet van extra zondagopenstellingen. Kleine, meer gespecialiseerde winkels hebben minder positieve omzetverwachtingen.
23 mei 2013 |

Supermarkten in Hoorn verwachten een positief effect op de omzet van extra zondagopenstellingen. Kleine, meer gespecialiseerde winkels hebben minder positieve omzetverwachtingen. Een deel verwacht juist een omzetdaling wanneer levensmiddelen zaken elke zondag open mogen zijn en veel anderen kunnen het effect op de omzet niet goed inschatten. Wanneer de algehele zondagopstelling van levensmiddelenwinkels er komt, verwacht driekwart van de inwoners van Hoorn daarvan gebruik te gaan maken.

Dit blijkt uit een onderzoek dat I&O Research in april in opdracht van de gemeente Hoorn heeft uitgevoerd. Het onderzoek bestond uit een online enquête onder het Hoornse Stadspanel, een schriftelijke enquête onder levensmiddelenzaken en een literatuuronderzoek naar de effecten van zondagopenstelling in andere gemeenten.

Uit het vergelijkende literatuuronderzoek blijkt dat in andere gemeenten de grote supermarkten meer profiteren van een zondagopstelling, dan kleinere meer gespecialiseerde levensmiddelenzaken. Wel blijkt dat klanten eerst moeten wennen aan de zondagopenstelling, waardor de omzetstijging zich vaak pas op de langere termijn voordoet. Ook blijkt dat een deel van de zondagse aankopen ‘vergeten’ boodschappen zijn. Het effect op de omzet is dan gering, maar er is wel sprake van een hogere bezoekfrequentie en een grotere spreiding van klanten over de week.

Of inwoners van gemeente Hoorn ook iedere zondag vers brood bij een levensmiddelenwinkel in Hoorn kunnen kopen is nog steeds de vraag. Wel zegt driekwart van de inwoners van Hoorn (misschien) gebruik te maken van de zondagopenstelling. Of dat ook gebeurt hangt af van de gemeenteraad.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.