Stichting ABC en I&O Research werken samen tegen laaggeletterdheid

De Stichting ABC - belangenbehartiger van en voor laaggeletterden - en onderzoeksbureau I&O Research werken samen in de strijd tegen laaggeletterdheid.
13 juni 2017 | Robbert Zandvliet

De Stichting ABC – belangenbehartiger van en voor laaggeletterden – en onderzoeksbureau I&O Research werken samen in de strijd tegen laaggeletterdheid. Het onderzoeksbureau zal in het komende jaar regelmatig het ABC-testpanel te gast hebben om samen vragenlijsten en brieven kritisch onder de loep te nemen en beter op maat te maken voor de doelgroep. Daarnaast biedt I&O Research de Stichting ABC extra ondersteuning bij haar werkzaamheden: taal-ambassadeurs, het testpanel en campagnes.

Het is van groot belang dat iedereen in de samenleving kan meedoen. Dat geldt natuurlijk ook voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in ons land. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of omgaan met de computer en doen daardoor minder snel mee aan onderzoek. Als zij wel meedoen, blijken vragenlijsten voor hen vaak te lang of te complex van taal om goed te kunnen invullen. Hierdoor bestaat het risico dat hun belangen ondersneeuwen, want: wie niet meedoet aan onderzoek, is niet vertegenwoordigd in rapporten en statistieken en wordt dus minder (goed) gehoord.

Onderzoeksbureau I&O Research hecht vanzelfsprekend veel belang aan een goede representativiteit en validiteit van haar onderzoeken. Met de samenwerking en sponsoring snijdt het mes aan twee kanten: er is meer aandacht voor laaggeletterdheid, wat kansen biedt voor de herkenning en bestrijding hiervan. Door een betere aansluiting van de onderzoeksinstrumenten worden laaggeletterden beter bereikt en zijn zij beter in staat (echt) mee te doen aan onderzoek. De representativiteit en validiteit van onderzoek verbeteren en laaggeletterden worden beter gehoord.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de Stichting ABC.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.