Steeds minder Nederlanders ervaren criminaliteit, onveiligheidsgevoelens en overlast in de buurt

In de afgelopen 10 jaar is het aantal Nederlanders dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van veelvoorkomende criminaliteit zoals geweld, vermogensdelicten en vandalisme flink afgenomen. Ook voelen steeds minder inwoners zich onveilig.
02 maart 2015 | Gerben Huijgen

In de afgelopen 10 jaar is het aantal Nederlanders dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van veelvoorkomende criminaliteit zoals geweld, vermogensdelicten en vandalisme flink afgenomen. Ook voelen steeds minder inwoners zich onveilig. In het afgelopen jaar verminderde ook de ervaren overlast in de buurt. Criminaliteit, onveiligheidsgevoelens en overlast worden het meest ondervonden in de vier grote steden.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Veiligheidsmonitor 2014, een grootschalige bevolkingsenquête van CBS en I&O Research in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Politie en gemeenten. Klik hier voor de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2014.

I&O Research en CBS werken al drie jaar intensief samen bij de uitvoering van de Veiligheidsmonitor. Het CBS verzorgt de steekproeftrekking, een deel van de dataverzameling, de weging en publicatie van de landelijke cijfers. I&O Research adviseert deelnemende gemeenten over vraagstelling en steekproef, verzorgt het grootste deel van de dataverzameling en analyseert en rapporteert voor gemeenten.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.