Sinterklaas wint het van de Kerstman

Uit een internetpeiling van I&O Research onder inwoners van Oost-Nederland blijkt namelijk dat 70 procent Sinterklaas verkiest boven de Kerstman. Ook wordt er volop Sinterklaas gevierd.
03 december 2010 |

Sinterklaas hoeft nog niet te vrezen voor de Kerstman. Uit een internetpeiling van I&O Research onder inwoners van Oost-Nederland blijkt namelijk dat 70 procent Sinterklaas verkiest boven de Kerstman. Ook wordt er volop Sinterklaas gevierd.

Van alle huishoudens met kinderen tot 10 jaar viert 85 procent Sinterklaas, bij de overige huishoudens is dit nog 54 procent. Huishoudens met kinderen doen dit vooral met een traditionele pakjesavond, terwijl huishoudens zonder (jonge) kinderen vaker lootjes trekken en surprises maken.

In de peiling van onderzoeksbureau I&O Research is ook een aantal vragen gesteld over de Sinterklaas-inkopen. Zo blijkt iets meer dan de helft van de huishoudens tot 25 euro per persoon uit te geven aan Sinterklaas. Slechts 12 procent geeft meer dan 50 euro per lid van het huishouden uit aan Sinterklaas. Kleine, leuke cadeaus winnen het dus van de dure cadeaus. Toch lijkt de economische crisis niet echt vat te hebben gekregen op Sinterklaas, aangezien 83 procent van de ondervraagde huishoudens dit jaar net zoveel uitgeeft aan Sinterklaas als in voorgaande jaren. Het aantal huishoudens dat minder uitgeeft is overigens wel iets groter dan de groep die meer uitgeeft (12 versus 5 procent).

Ondanks de sterke opkomst van internet worden cadeaus in grote meerderheid nog steeds in de winkel gekocht. Gemiddeld wordt 90 procent van de Sinterklaasinkopen in winkels en 10 procent via internet gedaan. Meest gekochte artikelen tijdens Sinterklaas zijn speelgoed (62 procent), persoonlijke verzorging/parfum (49 procent) en boeken (46 procent). De laatste twee artikelgroepen worden vooral (ook) veel genoemd door huishoudens zonder kleine kinderen. De populariteit van deze producten zien we terug bij de winkels waar Sinterklaascadeaus zijn gekocht. Veel genoemd zijn speelgoedzaken als Bart Smit, Intertoys als ook de Blokker, Kruidvat en de grote warenhuizen. Bij internet doen ook de lan-delijk bekende internetwinkels het goed: bol.com, intertoys.nl en wehkamp.nl zijn webwinkels waar Sinterklaascadeaus worden aangekocht.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.