“Schoon genoeg?” Verschillen in oordelen cliënten en objectieve oordelen

De gemeente Enschede werkt sinds 1 januari 2015 ‘resultaatgericht’ als het gaat om de maatschappelijke ondersteuning aan haar inwoners. Dit betekent dat niet meer wordt gekeken naar het aantal uren dat ingezet moet worden maar naar het beoogde resultaat.
05 oktober 2015 |

Onderzoek I&O Research naar resultaatgericht werken gemeente Enschede

De gemeente Enschede werkt sinds 1 januari 2015 ‘resultaatgericht’ als het gaat om de maatschappelijke ondersteuning aan haar inwoners. Dit betekent dat niet meer wordt gekeken naar het aantal uren dat ingezet moet worden maar naar het beoogde resultaat. Bijvoorbeeld een schoon en leefbaar huis, het kunnen beheren van de financiën of het hebben van een zinvolle dagbesteding. Dit houdt in dat met aanbieders van ondersteuning bij het huishouden, zelfstandig leven (begeleiding) en maatschappelijk deelnemen (dagbesteding) afspraken gemaakt worden over wat het resultaat dient te zijn. Er wordt niet langer uurtje-factuurtje’ gewerkt maar gerekend met vaste prijzen per week. De aanbieder is daarbij vrij in het aantal uren dat hij inzet. Het doel is dat het resultaat wordt behaald. Maar hoe bepaal je nu welk resultaat het juiste is?

Deze zomer deden I&O Research en de gemeente Enschede hier onderzoek naar en keken we of het huis van mensen met ondersteuning in het huishouden schoon genoeg is. Het onderzoek is uitgevoerd door bij mensen thuis te gaan kijken en met hen in gesprek te gaan. Het onderzoek leverde interessante uitkomsten op en nieuwe vragen: wat is schoon genoeg?

Bij 80 procent van de ‘keukentafelgesprekken’ is besproken wat familie of vrienden nog zouden kunnen doen in het huishouden. Maar 20 procent van de cliënten wordt ook daadwerkelijk geholpen door familie, buren en/of vrienden in het huishouden.

Het overgrote deel vindt dat zijn of haar huis voldoende schoon en leefbaar is, respectievelijk 78 en 92 procent. Wel vinden cliënten het jammer dat er geen tijd is voor een kopje koffie met hun hulp. Het werk richt zich meer op de schoonmaakaspecten en er is minder tijd meer voor sociale interactie.

Uit objectieve observaties is gebleken dat bijna alle huizen als voldoende schoon en leefbaar worden beoordeeld, in 92% van de gevallen schoon en in 96% van de gevallen leefbaar. Wat we zien is een verschil in oordeel tussen wat cliënten ervaren en wat door de observatoren objectief wordt waargenomen. Van de huishoudens krijgt 35 procent een positievere beoordeling van de observatoren dan van de cliënten als het gaat om de schoonmaak. De cliënten zijn echter zeer tevreden over de hulp en zijn of haar schoonmaakkwaliteiten, zelfs als ze hun huis matig of slecht schoon vinden. Gemiddeld geven cliënten hun hulp een 8.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.