Samen met burgers naar een sluitende begroting

In het komende najaar is het in alle gemeenten weer tijd om een nieuwe begroting op te stellen. Nog meer dan in eerdere jaren stelt de begroting van 2013 gemeenteraden voor moeilijke keuzes. Het rijk bezuinigt waardoor er minder inkomsten zijn voor gemeenten.
04 september 2012 | Jaap Bouwmeester

In het komende najaar is het in alle gemeenten weer tijd om een nieuwe begroting op te stellen. Nog meer dan in eerdere jaren stelt de begroting van 2013 gemeenteraden voor moeilijke keuzes. Het rijk bezuinigt waardoor er minder inkomsten zijn voor gemeenten. Tegelijkertijd is er nog steeds een sterke behoefte of zelfs noodzaak om extra te investeren in bijvoorbeeld voorzieningen, de sociale veiligheid en de bereikbaarheid. Om de begroting sluitend te krijgen is het belangrijk om alle inkomsten en uitgaven kritisch te bekijken. Waarop kan worden bezuinigd en op welke manieren kan de gemeente extra middelen generen zodat er ruimte in de begroting komt om extra te kunnen investeren? Steeds meer gemeenten willen deze belangrijke keuzen in samenspraak met burgers maken. Welke voorkeuren en ideeën hebben inwoners zelf om slimmer met de uitgaven en inkomsten om te gaan?

I&O Research heeft een methodiek ontwikkelt om in dialoog met inwoners van de gemeente belangrijke keuzen te maken en tot een breed gedragen begroting te komen. Deze aanpak bestaat uit een digitale enquête die wordt uitgezet onder een representatieve groep inwoners en/of bedrijven. We hebben de methodiek al in verschillende gemeenten ingezet. De vraagstelling bestaat uit zowel open als gesloten vragen. Eerst wordt burgers gevraagd hun spontane ideeën te geven over de manier waarop de gemeente volgens hen extra geld kan verdienen, van welke uitgaven wel wat af kan en op waarop beslist niet op mag worden bezuinigd. Dit geeft een beeld van de spontane ideeën en voorkeuren.

Daarna volgen gesloten vraag waarin de respondenten het beschikbare budget naar eigen inzichten verdelen en dus echt afwegingen maken. We kunnen de vraagstelling hierbij heel specifieke maken en richten op heel concrete (voorgenomen) bezuinigingen. Het is ook mogelijk om burgers op hoofdlijnen een keuze te laten maken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.