Rubriek: “De schizofrene relatie tussen opiniepeilers, media en wetenschappers”

Over peilingen wordt verschillend gedacht. Er zijn voor- en tegenstanders. Wat een goed begrip van de discussie over peilingen lastig maakt, is dat de partijen in deze discussie wisselende posities innemen. Er zijn in dit dispuut vier partijen te onderscheiden: peilers, politici, media en wetenschappers.
25 januari 2016 | Peter Kanne

Over peilingen wordt verschillend gedacht. Er zijn voor- en tegenstanders.  Wat een goed begrip van de discussie over peilingen lastig maakt, is dat de partijen in deze discussie wisselende posities innemen. Er zijn in dit dispuut vier partijen te onderscheiden: peilers, politici, media en wetenschappers.

Deze deelnemers zijn te plaatsen op een (weeg)schaal die soms links doorslaat: zwak of opportunistisch gebruik van peilingen door peilers of media. En soms slaat de weegschaal rechts door: peilingpuriteinen die onrealistisch strenge eisen stellen aan de peilingen. Beide zijden van de weegschaal doen het nut van peilingen geen recht.

I&O Research-onderzoeker Peter Kanne schrijft voor Clou, het tijdschrift voor de marktonderzoekers, een vaste rubriek over deze (moeizame) verhouding.

Klik hier voor de eerste bijdrage, in de Clou van januari 2016.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.