Rotterdamse metro: veiligheidsgevoel toegenomen

Reizigers zijn zich de afgelopen jaren 's avonds steeds veiliger gaan voelen in de Rotterdamse metro. Ook nam de agressie tegen personeel en reizigers flink af.
Rotterdamse metro: veiligheidsgevoel toegenomen

Positieve invloed inzet ov-surveillanten

Reizigers zijn zich de afgelopen jaren ‘s avonds steeds veiliger gaan voelen in de Rotterdamse metro. Ook nam de agressie tegen personeel en reizigers flink af. Reizigers geven een 7,5 voor sociale veiligheid. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research naar de inzet van ov-surveillanten in de Rotterdamse metro.

In 2012 is de RET in samenwerking met de gemeente Rotterdam met een proef gestart waarbij op een deel van het RET-metronet in de avonduren OV-surveillanten meereizen. Vanaf 2016 rijden de surveillanten op alle metrotrajecten mee. Deze OV-surveillanten maken onderdeel uit van een groter pakket aan veiligheidsmaatregelen, en worden (mede) gefinancierd door de gemeente Rotterdam.

Sinds 2013 is het rapportcijfer dat reizigers hebben gegeven voor het metroverkeer in de regio Rotterdam gestegen van een 7,2 naar een 7,7. Ook verschillende veiligheidsaspecten worden beter beoordeeld, zoals veiligheidsgevoel in het openbaar vervoer, tijdens de metrorit en op het station. Hoewel het in dit onderzoek niet is vast te stellen of deze hogere rapportcijfers een direct gevolg zijn van de aanwezigheid van de OV-surveillanten, is het aannemelijk dat deze twee factoren verband houden met elkaar.

Tevredenheid over de veiligheid in de Rotterdamse metro neemt toe

Reizigers oordelen in het laatste kwartaal van 2017 met een 7,5 over de veiligheid van het openbaar vervoer, waar dit in 2014 nog een 7,0 was. Het oordeel over het veiligheidsgevoel op het instapstation gestegen van een 7,1 in 2014 naar een 7,5 in het laatste kwartaal van 2017. Eind 2017 was 23 procent van de reizigers ooggetuige geweest van een of meer incidenten in het openbaar vervoer of op het station. Dit percentage is stabiel ten opzichte van eerdere metingen. De ervaren overlast in de metro neemt af, met name overlast veroorzaakt door andere reizigers.

Reizigers zeer positief over de bijdrage van OV-surveillanten

Metroreizigers zijn te spreken over de aanwezigheid van OV-surveillanten an sich, maar ook over wat zij bijdragen aan de veiligheid.

In 2017 wordt de bijdrage van de ov-surveillanten aan het veiligheidsgevoel van reizigers beoordeeld met een 8,1. In 2014 was dit nog een 7,7.

Het oordeel van de reizigers wordt gestaafd door cijfers over incidenten: in 2017 waren er 194 gevallen van agressie jegens personeel en medereizigers, een jaar eerder (het jaar waarin de ov-surveillanten in alle metrolijnen gingen meerijden) waren dit er nog meer dan 500.

Uit eerder onderzoek van I&O Research bleek dat kiezers veiligheid een van de meest belangrijke thema’s van deze verkiezingen vinden. De inzet van ov-surveillanten is een van de meest concrete voorbeelden van een aanpak gericht op het vergroten van het veiligheidsgevoel en het terugdringen van overlast die ook nog eens aantoonbaar werkt.

Onderzoeksverantwoording

I&O Research heeft in 2013, 2014 en tweemaal in 2016 onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de invloed van deze OV-surveillanten op het veiligheidsgevoel van reizigers. In het vierde kwartaal van 2017 is dit onderzoek nogmaals uitgevoerd, op dezelfde manier als vorige metingen.

Het veldwerk vond plaats op vier avonden tussen 19.00 uur en 22.30 uur. Enquêteurs van I&O Research reden het volledige traject mee, deelden de vragenlijsten uit aan reizigers en namen de ingevulde vragenlijsten weer in. In totaal hebben 678 reizigers de vragenlijst ingevuld. Dat is ruim voldoende om representatieve uitspraken over alle reizigers op de metro’s van RET te kunnen doen.

Bronnen:
https://www.ad.nl/rotterdam/reizigers-voelen-zich-s-avonds-veiliger-in-metro~a84ccce1/ 

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.