Responsanalyse Veiligheidsmonitor

Sinds 2008 wordt de Veiligheidsmonitor uitgevoerd. Met dit instrument wordt de veiligheidsbeleving bij burgers in Nederland gepeild.
26 juni 2012 | Gerben Huijgen

Sinds 2008 wordt de Veiligheidsmonitor uitgevoerd. Met dit instrument wordt de veiligheidsbeleving bij burgers in Nederland gepeild. Naast 20.000 enquêtes die landelijk door het CBS worden uitgevoerd, kunnen gemeenten en regio’s de steekproef ophogen voor uitspraken op buurt- of wijkniveau. In 2011 heeft I&O Research voor zo’n 75 gemeenten de enquête uitgevoerd. Het onderzoek bestond uit een online enquête, een schriftelijke vragenlijst die op verzoek werd toegestuurd en aanvullend telefonisch veldwerk en werd volgens een vast format uitgevoerd (Handboek Veiligheidsmonitor). In totaal zijn door I&O Research in 2011 zo’n 70.000 enquêtes voor de Veiligheidsmonitor afgenomen. Dit voorjaar hebben wij hierop een gedetailleerde responsanalyse uitgevoerd.

De analyse geeft inzicht in de regionale responsverschillen en ook in responsverschillen die gekoppeld zijn aan achtergrondkenmerken zoals leeftijd, geslacht en etniciteit. Wist u bijvoorbeel dat:
– tussen de 30 en 60 jaar, de respons rechtevenredig stijgt met de leeftijd van de respondent?
– de herinneringsbrief meer respons genereert dan de uitnodiging zelf?
– de respons zeer sterk afhankelijk is van de stedelijkheid van het gebied?

De responsanalyse is gebruikt om een responsvoorpellend model te ontwikkelen. Dit model berekent automatisch de benodige bruto steekproef en houdt rekening met de opbouw van de bevolking en de stedelijkheid van het gebied.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.