Red de binnenstad!

In 2013 steeg de winkelleegstand in ons land voor het zevende jaar op rij. Het te royale aanbod aan winkels is de doodsteek voor detailhandelaren, en is ook ‘slecht’ voor de consument.
03 februari 2015 |

Van bezoek naar beleving

In 2013 steeg de winkelleegstand in ons land voor het zevende jaar op rij. Het te royale aanbod aan winkels is de doodsteek voor detailhandelaren, en is ook ‘slecht’ voor de consument. Het winkelaanbod wordt meer versnipperd, formules vallen om, en de winkelbeleving  op straat zal er ook door beïnvloed worden.

Leegstand in de binnenstad op zich hoeft geen probleem te zijn, maar locatie (in aanloopstraten of in het hart van de binnenstad), omvang (kleine winkelunits of grote beeldbepalende panden) en duur (frictie- of structurele leegstand) bepalen gezamenlijk in welke mate er sprake is van een negatieve binnenstadsdynamiek. Naarmate de structurele leegstand in een binnenstad toeneemt, ontstaat verloedering en krijgt de omgeving een naargeestige sfeer. De kans dat een nieuw bedrijf zich er vestigt neemt alleen maar af. Dat is des te vervelender, omdat een drukbezocht stadscentrum de smeerolie voor de samenleving vormt. Immers: de binnenstad is een van de plekken waar we elkaar nog in levende lijve ontmoeten. Terwijl steeds meer voorzieningen slecht toegankelijk zijn voor ouderen, ouders druk zijn met het balanceren van werk en gezin en de jeugd liever online vertoeft, komen we elkaar steeds minder tegen. Het is een hoogst actueel onderwerp.

Samen met Gert-Jan Hospers en Mieke Lenting heb ik een AO-boekje samengesteld waarin we kijken naar de oorzaken van het binnenstadprobleem om vervolgens het gesprek over mogelijke oplossingen aan te zwengelen. Mocht u geïnteresseerd zijn in het boekje, mail dan even naar I&O Research.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.