PVV levert in; VVD stabiel

Ten opzichte van twee weken geleden zien we dat de subtop (D66, GroenLinks en CDA) de top (VVD en PVV) nadert en zelfs evenaart.
15 februari 2017 | Peter Kanne

D66 en GroenLinks vinden aansluiting

Politieke peiling I&O Research

Ten opzichte van twee weken geleden zien we dat de subtop (D66, GroenLinks en CDA) de top (VVD en PVV) nadert en zelfs evenaart. De PVV levert zes zetels in, waarmee ze daalt van 26 naar 20 zetels. De VVD levert 1 zetel in en gaat naar 24 zetels. D66 stijgt met 5 zetels en is met 20 zetels nu even groot als de PVV. GroenLinks gaat van 18 naar 19 zetels.

In feite hebben we nu een top 5 van deze partijen. 

Bron: I&O Research, februari 2017

PVV en VVD

De strategie van de VVD om de PVV uit te sluiten lijkt ten dele te werken. Veel VVD-kiezers zeggen op de partij van Mark Rutte te gaan stemmen om de PVV uit de regering te houden. Tegelijkertijd verliest de VVD zetels aan CDA, D66, ChristenUnie en 50 plus. Dit heeft ook te maken met de manier waarop de VVD zich profileert in de richting van de PVV. Per saldo blijft de VVD hiermee zo goed als stabiel.

D66

D66 lijkt vooral te profiteren als anti-PVV-partij. Kiezers roemen de partij van Alexander Pechtold om haar rechtlijnigheid in de oppositie tegen Geert Wilders. Met een meer conservatieve positionering van de VVD wordt D66 aantrekkelijker voor twijfelende rechtse kiezers.

GroenLinks

De afkeer van Geert Wilders is onder GroenLinks-kiezers zo mogelijk nog groter dan onder D66-kiezers. GroenLinks lijkt duidelijk te opteren voor het leiderschap op links en dat lijkt effect te hebben op de strategische stem. Veel kiezers blijken te denken: ‘welke partij heeft het meest kans een vuist te maken op links?’ en komen op dit moment vaak bij GroenLinks terecht.

CDA

Het CDA heeft zich gestaag bij de subtop gevoegd. CDA-kiezers noemen de partij vaak een fatsoenlijke middenpartij, niet zo rechts en niet te links. Het normen-en-waarden-verhaal dat het CDA weer heeft opgepakt slaat aan. Ook onder veel CDA-kiezers leeft de wens de PVV uit de regering te houden.

Rutte levert in op betrouwbaarheid als minister-president

Mark Rutte wordt nog steeds als de meest betrouwbare premier gezien, maar in vergelijking met begin januari levert hij flink in. Vond in januari nog 58 procent Mark Rutte ‘betrouwbaar als minister-president’, half februari is dat nog 49 procent. Lodewijk Asscher is nummer 2 maar levert ook in. Alexander Pechtold, Jesse Klaver en Sybrand Buma scoren stabiel rond de veertig procent. Geert Wilders heeft lovers and haters: 13 procent vindt hem betrouwbaar als minister-president, 72 procent vindt hem onbetrouwbaar. 

Verantwoording

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 2.817 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van vrijdag 10 tot en met dinsdagochtend 14 februari 2017. De onderzoeksresultaten zijn na herweging op geslacht, leeftijd, regio en opleidingsniveau representatief voor de stemgerechtigde Nederlanders van 18 jaar en ouder, voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard.

presentatief onderzoek van I&O Research onder 2.817 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van vrijdag 10 tot en met dinsdagochtend 14 februari 2017. De onderzoeksresultaten zijn na herweging op geslacht, leeftijd, regio en opleidingsniveau representatief voor de stemgerechtigde Nederlanders van 18 jaar en ouder, voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard.

I&O Research publiceert nog politieke peilingen op:

  • Woensdag 1 maart
  • Woensdag 8 maart
  • Dinsdag 14 maart: slotpeiling

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.