Prinsjesdag 2015: Kiezers ervaren kabinetsbeleid niet als gunstig voor eigen financiële situatie

Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD opnieuw de grootste partij worden met 29 zetels.
11 september 2015 | Peter Kanne
  • Meerderheid kiezers verwacht er ook volgend jaar financieel niet op vooruit te gaan
  • VVD opnieuw grootste partij; D66 verliest terrein
  • Aanblijven kabinet beter voor stabiliteit, ondanks ontevredenheid over Rutte II
  • Jesse Klaver, Arie Slob en Alexander Pechtold best gewaardeerde politiek leiders

VVD opnieuw grootste partij; D66 verliest terrein
Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD opnieuw de grootste partij worden met 29 zetels. De PVV is nu de tweede partij met 20 zetels (winst van drie zetels). D66 zakt terug tot 15 zetels, maar is nog wel de grootste “partij van tweede of derde voorkeur”.

GroenLinks levert na een sprong in juli iets in (van 13 naar 11 zetels), maar zij staat nog steeds op forse winst vergeleken met de huidige 4 Kamerzetels. Jesse Klaver wordt bekender (70% van het electoraat kent hem nu) en is samen met Arie Slob en Alexander Pechtold, de best gewaardeerde politiek leider.

Aanblijven kabinet beter voor stabiliteit, ondanks ontevredenheid over Rutte II
Net als in juli zijn ruim zes op de tien kiezers niet (zo) tevreden met het werk van het kabinet-Rutte II. Ruim een derde (37 procent) is dat wel. Dat betekent niet dat een meerderheid van de kiezers wil dat het kabinet opstapt: ook een substantieel deel van de ontevreden kiezers wil dat het kabinet aanblijft. Twee derde vindt het beter voor de stabiliteit van het land dat het kabinet blijft zitten. Voorwaarde is (voor een nipte meerderheid) wel dat het kabinet nieuwe wetten door de Tweede Kamer krijgt. Slechts een derde van de kiezers wil dat het kabinet valt zodat er snel verkiezingen zijn.

Dat geldt overigens niet voor de PVV- en SP-kiezers: zij willen van dit kabinet af en vinden dat “Het kabinet-Rutte II is uitgeregeerd”. Ook onder aanhangers van de Partij voor de Dieren en 50 Plus vindt een meerderheid dat dit kabinet klaar is.

Kabinetsbeleid niet gunstig voor eigen financiële situatie, ook niet na Prinsjesdag
Van alle kiezers vindt slechts 1 procent dat het kabinetsbeleid een positieve uitwerking heeft gehad op hun persoonlijke financiële situatie. Voor bijna de helft van de kiezers had het beleid hier een ongunstige invloed op.

Ondanks de positieve berichten over de Miljoenennota die al uitlekten, verwacht slechts 15% van de kiezers dat de plannen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd voor hem of haar financieel goed zullen uitpakken.

GroenLinks & Jesse Klaver
De Volkskrant schrijft vandaag en morgen over Jesse Klaver. De krant vroeg I&O Research hoe de kiezer over GroenLinks en Jesse Klaver denkt. De Huidige GroenLinks-stemmers stemmen GroenLinks omdat het verhaal van GroenLinks doorkomt en aanslaat, doordat de boodschap en de boodschapper (Jesse Klaver) samen lijken te vallen en omdat men teleurgesteld is in de PvdA. Vooral het sociale (zorg-) beleid van de PvdA is hier debet aan.

Dit alles blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 1.999 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Het onderzoek liep van vrijdag 4 september tot en met maandag 7 september 2015. Bij het overnemen van resultaten uit dit bericht altijd de bron I&O Research vermelden.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.