Plattelander mist politieke aandacht

Nederlanders die buiten de Randstad wonen voelen zich genegeerd door de landelijke politiek. Maar liefst 60 procent van de kiezers in de ‘provincie’ meent dat Haagse politici niet begrijpen wat er in hun regio leeft.
25 februari 2017 | Peter Kanne

Nederlanders die buiten de Randstad wonen voelen zich genegeerd door de landelijke politiek. Maar liefst 60 procent van de kiezers in de ‘provincie’ meent dat Haagse politici niet begrijpen wat er in hun regio leeft. Een even groot deel stelt dat ‘mensen zoals zij’ geen invloed hebben op de besluitvorming.

Naast politici staan ook de landelijke media er voorbij het Westen gekleurd op. De helft van de mensen buiten de Randstad vindt bijvoorbeeld dat er te veel media-aandacht is voor Amsterdam. Wat opvalt: bijna 5 op de tien Rotterdammers is het daar roerend mee eens, terwijl maar 1 op de 5 Amsterdammers en Utrechters zich in die kritiek zegt te herkennen. Sowieso vertonen de grote steden in Zuid-Holland wat meer solidariteit met het buitengebied dan hun grote en kleine ‘broers’. Zo vindt ruim 60 procent van de Hagenaars en Rotterdammers dat landelijke politici vaker hun gezicht in de provincie moeten laten zien. In Amsterdam en Utrecht is maar 40 procent van de mensen het daarmee eens. 
Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat 45 procent van de mensen in de andere delen van het land heel graag op een regionale kandidaat zou stemmen. In de Randstad is maar 28 procent het daarmee eens. Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research stelt vast dat er sprake is van ‘regionaal chagrijn’ dat zich vertaalt in ‘politiek cynisme’: ,,Er is wat verongelijktheid naar de Randstad toe en naar Amsterdam in het bijzonder. Dat chagrijn kunnen mensen niet kwijt in hun stemgedrag.”

Dat blijkt uit deel 2 van het onderzoek Kiezen in Stad en Land van I&O Research in samenwerking met het AD en de regionale kranten.
In opdracht van Algemeen Dagblad, Tubantia en de andere ADR-kranten voerde I&O Research dit onderzoek uit. De centrale vraag in dit onderzoek was “welke scheidslijnen in de samenleving verklaren de houding en het kiesgedrag?” Anders gezegd: welke ‘kloven’ in de samenleving bestaan in de ogen van de kiezers, waar maakt men zich zorgen over en welke tegenstellingen zijn het meest van invloed op het stemgedrag? 

Deze twee weken zullen deze kranten de uitkomsten van het onderzoek verder uitwerken.

Lees de verschillende artikelen op de websites van  de kranten:
www.ad.nl
www.tubantia.nl 
www.parool.nl
www.destentor.nl
www.bndestem.nl

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.