Pilot camera-onderzoek

Bezoekers van de publieksbalies in het Stadskantoor van Enschede kunnen via de vrije inloop en op afspraak gemeentelijke producten of diensten afnemen.
26 juni 2012 |

Bezoekers van de publieksbalies in het Stadskantoor van Enschede kunnen via de vrije inloop en op afspraak gemeentelijke producten of diensten afnemen. De groep die niet op afspraak komt kan zich hiervoor melden bij de receptie of via een digitale informatiezuil een volgnummer trekken.

Het vermoeden bestaat dat de informatiezuilen beter gebruikt kunnen worden. Om dit te staven is in overleg met I&O Research besloten om een camera op te hangen boven de hoofdingang (de draaideur) van het Stadskantoor en het aanloopgedrag en het zuilgebruik van de bezoekers te monitoren gedurende twee meetperioden van elk een week. De eerste week fungeert als 0-meting. Tijdens de tweede meetweek zullen er grote borden worden geplaatst die de bezoekers stimuleren om de digitale informatiezuilen te gebruiken. Aan de hand van de camerabeelden en de resultaten van de 0-meting kan worden bepaald of deze stimulans effect heeft op het gebruik van de informatiezuilen.

Inmiddels is de nulmeting achter de rug. Deze heeft al verrassende resultaten opgeleverd. Zo bleek dat de zuilen door weliswaar ongeveer 40 procent van de bezoekers worden gebruikt, maar dat de helft daarna alsnog naar de receptiebalie loopt. Per saldo vangt de zuil nu dus nog slechts 20 procent van de bezoekers af. Nadere analyse van de data zal moeten uitwijzen of het doorlopen naar de receptie ook samenhangt met de wachttijd bij de receptie of andere factoren.

De camerabeelden leveren niet alleen informatie op over het gebruik van de zuilen, maar vormen ook een nuttige helicopterview voor de patronen in bezoekersgedrag en druktebeelden. De beelden zijn ook tevens interessant bespreekmateriaal tijdens het wekelijks overleg van het receptieteam.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.