Persbericht: Twentenaren somber over economisch klimaat en eigen portemonnee

Het consumentenvertrouwen Nederland is momenteel laag. Twentenaren zijn nog somberder over het economisch klimaat dan de gemiddelde Nederlander (figuur 1).
21 september 2013 | Frank ten Doeschot

Twentenaren somber over economisch klimaat en eigen portemonnee

Het consumentenvertrouwen Nederland is momenteel laag. Twentenaren zijn nog somberder over het economisch klimaat dan de gemiddelde Nederlander (figuur 1). Een groot deel van de inwoners van Twente voelt de crisis in de eigen portemonnee. Een lichtpuntje is dat nog steeds een deel van de inwoners de tijd juist rijp acht voor grote aankopen.

Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research met de Twentepeiling, het Twentse onderzoekspanel. In dit onderzoek beantwoordden 769 inwoners van Twente vragen over de economische situatie in het land, de eigen financiële situatie en het wel of niet doen van grote aankopen. Twentepeiling blijft het consumentenvertrouwen in Twente volgen.

figuur 1: Het consumentenvertrouwen

Eigen financiële situatie

Het is vooral de eigen financiële situatie van Twentse huishoudens die maakt dat het consumentenvertrouwen in Twente lager is dan het Nederlands gemiddelde. Zo verslechterde bij 54 procent van de Twentenaren de eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden.

Ook over de toekomst zijn Twentenaren per saldo pessimistisch. Zo verwacht 44 procent dat de eigen financiële situatie de komende 12 maanden verslechtert, 46 procent verwacht dat de situatie hetzelfde blijft of weet het niet goed en 10 slechts procent is optimistisch en ziet een verbetering in het verschiet (figuur 2). Gepensioneerden zijn pessimistischer over de inhoud van de eigen portemonnee in de komende 12 maanden dan andere leeftijdsgroepen.

figuur 2: Wat verwacht u van de financiële situatie van uw huishouden in de komende 12 maanden? 

Economische situatie in het land

Volgens 81 procent van de Twentenaren is de economische situatie in ons land de afgelopen 12 maanden slechter geworden. Hiervan zegt 55 procent duidelijk slechter en 26 procent vindt het iets slechter. Er zijn in Twente ook enkele positivo’s: 4 procent vindt het iets beter geworden. De resterende personen (15 procent) zien geen verandering of weten het niet.

Over de toekomst is men iets positiever: 15 procent van de Twentenaren verwacht dat de economische situatie de komende tijd verbetert, 31 procent verwacht geen verandering of weet het niet en 54 procent verwacht dat het slechter wordt. Twentse mannen zijn optimistischer over de toekomst van ons land dan Twentse vrouwen.

Iets meer dan een op de zeven inwoners van Twente vindt de tijd nu gunstig om grote aankopen te doen. Een derde vindt de tijd hiervoor juist ongeschikt en de resterende inwoners (51 procent) zijn neutraal of weten het niet.

Grote aankopen doen, verstandig?

Iets meer dan een op de zeven inwoners van Twente vindt de tijd nu gunstig om grote aankopen te doen. Een derde vindt de tijd hiervoor juist ongeschikt en de resterende inwoners (51 procent) zijn neutraal. Twentenaren zijn minder negatief over het doen van grote aankopen dan de gemiddelde Nederlander. Twentse mannen zijn positiever over grote aankopen dan vrouwen. In het matig verstedelijkt gebied in Twente (Almelo, Borne, Oldenzaal) vindt men de tijd gunstiger voor grote aankopen dan in het sterk verstedelijkt gebied (Hengelo en Enschede).

Verantwoording

De vragenlijst kon worden ingevuld van 27 juni tot en met 9 juli. Op 4 en 8 juli zijn reminders verstuurd aan respondenten die de vragenlijst nog niet hadden ingevuld. In totaal hebben 769 personen de vragenlijst ingevuld. De resultaten zijn onder meer herwogen op leeftijd, geslacht en stedelijkheid. Hiermee kan worden gecorrigeerd voor ondervertegenwoordigde groepen.
De Twentepeiling is een initiatief van I&O Research en wordt elk kwartaal wordt gehouden onder ruim 3.000 inwoners van Twente. De resultaten zijn representatief voor alle inwoners van Twente van 16 jaar en ouder. Aan elke peiling kunnen meerdere opdrachtgevers meedoen. Onderwerpen van deze peiling waren onder meer: waardering Twente en honkvastheid, gebruik van de bibliotheek, de luchthaven, ziekenhuizen in Twente, veiligheid en het stadion van Heracles. Meer informatie is te vinden op www.twentepeiling.nl. Wilt u ook meedoen aan de Twentepeiling? Stuur dan een mailtje naar info@ioresearch.nl

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.