Over voetbal, verkiezingen, achterstandswijken en het weer

De verwachtingen van het Nederlands elftal zijn hoger dan ooit, want we zijn het WK met matig spel begonnen. Dat betekent dat het alleen maar beter kan. Meewarig wordt gekeken naar de Duitsers met hun klinkende overwinning en het fraaie aanvalsspel.
17 juni 2010 | Jaap Bouwmeester

De verwachtingen van het Nederlands elftal zijn hoger dan ooit, want we zijn het WK met matig spel begonnen. Dat betekent dat het alleen maar beter kan. Meewarig wordt gekeken naar de Duitsers met hun klinkende overwinning en het fraaie aanvalsspel. Die gaan de finale zeker niet halen! Het gaat er dus niet om hoe je speelt, maar hoe je nog kunt gaan spelen. De minst overtuigend spelende teams hebben de beste kansen op de titel.

Een even verrassende redenering zien we in het huidige formatieproces. De algemene conclusie op donderdagochtend 10 juni was dat de winnaars van de verkiezingen als eerste aan zet zijn bij het vormen van een coalitie. Maar waarom eigenlijk? De winnende partijen hebben samen 75 zetels en dat is precies evenveel als het zetelaantal van de fracties die kleiner werden of gelijk bleven. Het gaat er dus niet om op hoeveel steun je als partij hebt, maar hoeveel stemmen je er bij hebt gekregen. ‘Jojo-partijen’ die nu een slecht resultaat hebben gehaald en dat bij de volgende verkiezingen weer goed maken, zijn zeker van regeringsdeelname.

Ook het beleidsonderzoek biedt aardige voorbeelden van schijntegenstellingen. Zo verwachten veel bewoners van ‘goede’ wijken, dat hun buurt er in de komende tijd op achteruit zal gaan, terwijl bewoners van achterstandswijken de toekomst juist met bovengemiddeld vertrouwen tegemoet zien. Je herkent de beste wijken in een stad dus aan de somberste verwachtingen, en de mindere wijken aan een flinke portie levenslust en optimisme.

Er is maar één conclusie mogelijk. Ga beleggen nu de beurzen het zo slecht doen en wees blij met het huidige juniweer. Bewolkt, 16 graden en een stevige noordenwind: het wordt een fantastische zomer!

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.