Ouders denken mee over het opvoed- en opgroeibeleid

in de Week van de Opvoeding, start de gemeente Langedijk met het digitale Opgroeipanel Langedijk. Dit panel geeft opvoeders van kinderen en jongeren een stem in de ontwikkeling van het jeugdbeleid.
10 oktober 2013

Opgroeipanel Langedijk van start

Op woensdag 9 oktober, in de Week van de Opvoeding, start de gemeente Langedijk met het digitale Opgroeipanel Langedijk. Dit panel geeft opvoeders van kinderen en jongeren een stem in de ontwikkeling van het jeugdbeleid. Wethouder Irma Schrijver: “We willen geen beleid maken voor opvoeders, maar met hen.”

Gemeente Langedijk wil opvoeders enkele malen per jaar uitnodigen om via een digitale enquête mee te denken over kwesties zoals onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg. Schrijver: “We willen graag samen met ervaringsdeskundigen, in dit geval ouders, beleid opstellen. Er gaat straks veel veranderen in het jeugdbeleid. Daarbij kunnen we hun deskundigheid goed gebruiken.”

Dichter bij de burgers

De gehele jeugdzorg, van het consultatiebureau tot en met de jeugdhulpverlening, komt naar verwachting vanaf 1 januari 2015 onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Het idee hierachter is dat gemeenten dichter bij de burgers staan dan de provincie en het rijk en daardoor beter kunnen aansluiten bij de vragen en behoeften van inwoners. Schrijver: “De decentralisatie van de jeugdzorg is een grote omslag, die we tegelijkertijd willen benutten om een kwaliteitsslag te maken. Daar willen we opvoeders bij betrekken, want hun mening is veel waard. Door het opgroeipanel weten we wat er leeft onder ouders, waaraan ze behoefte hebben en wat er ontbreekt in het zorgaanbod.” Daarnaast biedt het panel volgens haar ook andere kansen. “We kunnen mensen uit het opgroeipanel bijvoorbeeld uitnodigen om over bepaalde zaken verder te praten.” Ook denkt ze dat de website een rol kan spelen bij bewustwording. “Je kunt discussies voeren over bijvoorbeeld pesten en wat mensen daar zelf aan doen.”

Beter opgroeiklimaat

Schrijver denkt dat de adviezen van het opgroeipanel zullen bijdragen aan de kwaliteit en het draagvlak van het jeugdbeleid. En daarmee aan een beter opgroeiklimaat in Langedijk. “We zijn met elkaar verantwoordelijk voor een omgeving waarin alle kinderen veilig en prettig kunnen opgroeien. Ik roep daarom alle opvoeders op deel te nemen aan het opgroeipanel. Zo krijgen we als gemeente een goed beeld van hoe we in Langedijk denken over opvoeden en opgroeien.” Voor meer informatie en aanmelding: www.opgroeipanellangedijk.nl.

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.