Opinie: “Kiezers zijn geen verwende kinderen”

I&O Research voerde in september, in samenwerking met de Volkskrant, een onderzoek uit naar de opvattingen van kiezers met betrekking tot een dertigtal actuele politieke issues. Het bleek dat kiezers over een aantal van deze kwesties anders oordeelden dan in 2010, vlak voordat Mark Rutte zijn eerste kabinet formeerde. Kiezers zijn op sociaaleconomische onderwerpen nog […]
06 oktober 2016 | Peter Kanne

I&O Research voerde in september, in samenwerking met de Volkskrant, een onderzoek uit naar de opvattingen van kiezers met betrekking tot een dertigtal actuele politieke issues.

Het bleek dat kiezers over een aantal van deze kwesties anders oordeelden dan in 2010, vlak voordat Mark Rutte zijn eerste kabinet formeerde. Kiezers zijn op sociaaleconomische onderwerpen nog steeds overwegend links georiënteerd en op sociaal-culturele issues overwegend conservatief ingesteld. Dat is niet wezenlijk veranderd. Maar kiezers zijn duidelijk niet tevreden over een aantal grote operaties die de laatste twee kabinetsperiodes zijn doorgevoerd.

De Volkskrant publiceerde het onderzoek op zaterdag 17 september onder de kop ‘Meerderheid kiezers wil kern van beleid kabinetten-Rutte terugdraaien’.

Volkskrant-columnisten Frank Kalshoven en Martin Sommer hadden kritiek op de publicatie en het onderzoek, bleek uit hun columns van zaterdag 24 september. Sommer vond dat je geen eendimensionale vragen moet stellen en Kalshoven vond de stellingen waarop de conclusies gebaseerd zijn zo onvolledig dat de antwoorden ‘nietszeggend’ zijn.  

Peter Kanne, opinieonderzoeker bij I&O Research, schreef een reactie, die de Volkskrant plaatste op de opiniepagina van woensdag 28 september. klik hier voor artikel.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.