Onderzoek naar wayfinding op ov-knooppunten in Stadsregio Amsterdam

Stadsregio Amsterdam en Provincie Noord-Holland werken in het kader van Beter Benutten aan de verbetering van ov-knooppunten, met name op de filegevoelige woon-/werkcorridors van/naar Amsterdam en waar veel overgestapt wordt tussen de verschillende modaliteiten.
04 maart 2014 | Janneke Dijkers

Stadsregio Amsterdam en Provincie Noord-Holland werken in het kader van Beter Benutten aan de verbetering van ov-knooppunten, met name op de filegevoelige woon-/werkcorridors van/naar Amsterdam en waar veel overgestapt wordt tussen de verschillende modaliteiten. Het project wayfinding moet het OV vooral voor de onervaren reiziger verbeteren door het verbeteren van een aantal aspecten:
– statische reisinformatie;
– dynamische reisinformatie;
– bewegwijzering;
– oplossen van kleine fysieke knelpunten die een goede wayfinding belemmeren.

In 2014 worden de eerste verbeteringen aangebracht op de ov-knooppunten. Stadsregio Amsterdam wil graag weten wat de effecten van deze knooppunten zijn voor de reizigers. Om deze effecten in kaart te brengen, heeft I&O Research de afgelopen weken (nog voordat verbeteringen zijn doorgevoerd) een 0-meting uitgevoerd. Hiervoor hebben veldwerkers van I&O Research enquĂȘtes afgenomen bij reizigers op 30 geselecteerde ov-knooppunten. Aan deze reizigers zijn vragen gesteld over onder meer hun reis-gedrag en het overzicht, de veiligheid en verlichting op het station. Daarnaast zijn vragen gesteld over de reis die de reizigers maken, of ze eenvoudig kunnen overstappen en eenvoudig hun reis vanaf het station kunnen vervolgen met de aanwezige bewegwijzering.
Voor begin 2015 staat de 1-meting op de planning, die I&O Research op vergelijkbare wijze zal uitvoeren. Aan de hand van de resultaten van de 0- en 1-meting wordt zichtbaar of reizen met het openbaar vervoer in Stadsregio Amsterdam makkelijker is geworden.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.