Onderbouwing van pijnlijke maar noodzakelijke keuzes

Dat de detailhandel momenteel verandert is geen nieuws. Afgaande op de berichtgeving in kranten en in de social media is detailhandel in veel gemeenten ook lokaal een ‘trending topic’.
20 november 2012 | Thijs Lenderink

Dat de detailhandel momenteel verandert is geen nieuws. Afgaande op de berichtgeving in kranten en in de social media is detailhandel in veel gemeenten ook lokaal een ‘trending topic’.

Dat zal naar verwachting voorlopig zo blijven. Herijking van detailhandelsbeleid is geen overbodige luxe. Meerdere gemeentes realiseren zich dat ze daarbij – al dan niet in regionaal verband – afstemming moeten zoeken met winkeliers, vastgoedeigenaren en investeerders om samen de levensbestendigheid van de detailhandel te versterken.

Versterken betekent ook duidelijke keuzes maken. Niet alle winkelcentra zijn immers levensbestendig. Waar zetten we op in en waar niet meer? Dat vraagt om een goed onderbouwde analyse van de huidige staat en toekomstige kansen van de bestaande detailhandel. Bijvoorbeeld door eerst het huidig economisch functioneren van de winkelcentra af te zetten tegen de waardering van bezoekers. En door daar vervolgens scenario’s aan te koppelen waarin demografische (onder andere vergrijzing), technologische (onder andere internet) en logistieke veranderingen (onder andere bereikbaarheid) zijn verwerkt.

Sommige winkelcentra komen daar goed uit, andere duidelijk niet. Dat is misschien niet leuk maar wel helder. I&O Research merkt dat een groeiend aantal gemeenten en marktpartijen behoefte heeft aan zo’n analyse. En er ook baat bij heeft.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.