Oekraïne-Referendum: ‘nee-kamp’ ligt voor, maar ‘ja-kamp’ loopt in

Op 6 april 2016 zal in Nederland een referendum worden gehouden over de ratificatie van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. I&O Research voerde in samenwerking met de Universiteit Twente een landelijk onderzoek uit naar de kennis en opvattingen van kiezers met betrekking tot dit referendum.
01 februari 2016
  • Lager en middelbaar opgeleiden en kiezers PVV, 50 Plus en SP zijn tegen
  • Voorstem loopt iets in dankzij verandering PvdA-, D66-, GroenLinks- en VVD-kiezers
  • Tegenstemmers stemmen tegen uit angst voor toetreding van Oekraïne tot de EU

Op 6 april 2016 zal in Nederland een referendum worden gehouden over de ratificatie van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. I&O Research voerde in samenwerking met de Universiteit Twente een landelijk onderzoek uit naar de kennis en opvattingen van kiezers met betrekking tot dit referendum.

‘Nee-kamp’ ligt voor, maar ‘ja-kamp’ loopt in

Van alle kiezers die van plan zijn te gaan stemmen en zich een mening gevormd hebben, zou op dit moment (januari 2016) 56 procent tegen stemmen en 44 procent voor stemmen. Rekening houdend met foutmarges ligt de ‘tegenstem’ op dit moment tussen 53 en 59 procent (bij steekproefonderzoek is er sprake van onnauwkeurigheidsmarges. In januari konden 1.178 respondenten zeggen of ze voor of tegen zouden gaan stemmen. 56 procent zei tegen te gaan stemmen. De foutmarge is 2,8 procent (bij een betrouwbaarheidsniveau van 95%), de ‘tegenstem’ zal op dit moment in werkelijkheid dus liggen tussen 53 en 59 procent).

In december was 62 procent tegen en 38 procent voor. Er is sprake van een statistisch significante toename van de ‘voorstem’ (van 38 naar 44 procent).

Tabel 1

Stel dat u vandaag zou moeten stemmen in het referendum, zou u dan voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne stemmen? (basis: zou zeker of waarschijnlijk gaan stemmen, n=2.148, n=1.701)

Op dit moment (januari 2016) is 34 procent ‘zeker’ van plan om te gaan stemmen en 33 procent zegt ‘waarschijnlijk’ te gaan stemmen. Op basis van deze peiling is het onduidelijk of de drempel van 30 procent daadwerkelijk gehaald gaat worden.

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.490 (december) en 2.550 (januari) Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd i.s.m. de Universiteit Twente.

Bij overnemen van deze resultaten altijd de bron I&O Research vermelden.

Klik hier voor het bericht in de Volkskrant.

Debat over het Oekraïne-referendum in UP Amsterdam – 23 maart 2016

I&O Research, Meer Democratie en UP organiseren in samenwerking met de Volkskrant een debat over het referendum over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. 

Met dit publieksdebat in UP willen we het nut van het referendum gezien vanuit de kiezers, inzichtelijk maken en bespreken met het professioneel geïnteresseerden en kiezers.

Hoe zien kiezers dit referendum? Wat weten ze, wat snappen ze, welke impact heeft het op ze, wat gaan ze doen? Gaan Nederlanders voor of tegen stemmen? Wat draagt dit referendum bij aan de Nederlandse democratie? Wat betekent een eventueel ‘nee’ voor de samenwerking in Europa?

Het debat wordt geleid door Niesco Dubbelboer van Meer Democratie.
Verder leveren een bijdrage:

  • Martin Sommer (columnist De Volkskrant)
  • Een spreker namens het voor-kamp (“Stem voor Nederland”) (o.v.b.)
  • Een spreker namens het tegen-kamp (“GeenPeil” of Burgercomité EU) (o.v.b.)
  • Peter Kanne (verkiezingsonderzoeker I&O Research)
  • Martin Rosema (politicoloog Universiteit Twente, over referenda)

Wanneer, waar & hoe aanmelden

Wanneer: woensdag 23 maart, inloop vanaf 19.30, debat van 20.00 – 22.00 uur.
Waar: UP Office Building. Piet Heinkade 55 Amsterdam.
Toegang: 6 euro (inclusief 1 koffie/thee en 1 fris/bier/wijn). 
Hoe: Voorinschrijving kan zeer binnenkort. Houd de websites van I&O Research en UP in de gaten.

Meer informatie
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met:
Peter Kanne (I&O Research; 06-31943707)
Martin Rosema (Universiteit Twente; 053-4893280) 
Laurens Klein Kranenburg (I&O Research; 053-4825025)

Onderzoeksverantwoording
I&O Research voerde twee peilingen uit (in december en januari) naar de kennis en mening ten aanzien van het referendum over deze Associatieovereenkomst.

De eerste meting is door middel van een online enquête gehouden van 3 tot en met 20 december 2015. In totaal hebben in deze periode 3.490 Nederlanders aan de peiling in december deelgenomen.

De tweede meting vond plaats van dinsdag 12 januari tot en met donderdag 21 januari 2016. Hier deden 2.550 respondenten aan mee.

De respondenten zijn geselecteerd uit het I&O Research Panel. We hebben niet alleen onderzocht hoeveel burgers van plan zijn te stemmen en of zij vóór of tegen het verdrag willen stemmen, maar bijvoorbeeld ook of burgers weten waar het verdrag over gaat, of zij vinden dat de regering de uitslag moet volgen en welke factoren hun stemvoorkeur beïnvloeden.

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.