Nederlanders vooral blij met winkels in de buurt

I&O Research voerde dit onderzoek (in opdracht van Gemeente.nu) uit om te achterhalen waar burgers zich aan ergeren en waar ze blij van worden, om (gemeente)ambtenaren perspectief te bieden deze ergernissen weg te nemen.
29 juni 2015 | Peter Kanne

Ergernissen en vrolijkheden

  • Hondenpoep grootste ergernis
  • Burgers kijken niet in de eerste plaats naar de overheid bij ergernissen
  • Nederlanders (ook) blij van positieve omgang met elkaar
  • Ambtenaren schatten ergernissen burgers redelijk goed in, met lichte focus op eigen taken
     

I&O Research voerde dit onderzoek (in opdracht van Gemeente.nu) uit om te achterhalen waar burgers zich aan ergeren en waar ze blij van worden, om (gemeente)ambtenaren perspectief te bieden deze ergernissen weg te nemen.

Hondenpoep met afstand grootste ergernis, gevolgd door vuurwerk en zwerfvuil

Een kwart van de Nederlanders noemt hondenpoep als grootste ergernis. Bij mannen en vrouwen, jong en oud, laag en hoog opgeleid, platteland en stad staat hondenpoep op 1 in de ergernissen top 10.

Daarna wordt ‘het afsteken van vuurwerk’ het meest genoemd. ‘Zwerfvuil’, ‘bewoners die zich asociaal gedragen’ en ‘automobilisten die te hard rijden’ completeren de ergernissen top 5. Zwerfvuil en asociaal gedrag storen hoger opgeleiden iets meer dan lager opgeleiden. Lager opgeleiden noemen hondenpoep en vuurwerk iets vaker. De verschillen zijn echter klein (maximaal 3% verschil).
Te hard rijdende automobilisten zijn in de niet-verstedelijkte gemeenten een grotere ergernis (15%) dan in de steden (9%).

Nederlanders worden blij van: winkels, openbaar groen en (vooral) prettige sociale omgang

Hoewel ‘een tekort aan winkels’ de ergernissen top 10 niet haalde[1], staat ‘de aanwezigheid van winkels voor dagelijkse boodschappen’ op de eerste plaats van de vrolijkheden top 10. Zowel in verstedelijkte als niet-verstedelijkte gebieden worden de winkels door 17% genoemd. Vrouwen doen dat iets vaker dan mannen.

Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van Gemeente.nu. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 4.000 burgers en 250 gemeenteambtenaren in maart/april 2015.

Voor het artikel op Gemeente.nu en om het hele rapport te bestellen, klik hier.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.