Meerderheid wil hogere boetes illegaal vuurwerk

Er moeten hogere boetes komen voor het afsteken van illegaal vuurwerk, vinden ruim acht op de tien Nederlanders. Ook vuurwerkafstekers zijn hier in meerderheid voor. De handhaving van het verbod op illegaal vuurwerk staat bovenaan het prioriteitenlijstje.
10 december 2016 | Frank ten Doeschot & Laurens Klein Kranenburg

Draagvlak voor strengere handhaving vuurwerkregels

Er moeten hogere boetes komen voor het afsteken van illegaal vuurwerk, vinden ruim acht op de tien Nederlanders. Ook vuurwerkafstekers zijn hier in meerderheid voor. De handhaving van het verbod op illegaal vuurwerk staat bovenaan het prioriteitenlijstje. Ook is een meerderheid voor strengere handhaving van de afsteektijden en de vuurwerkvrije zones.

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder ruim 2.500 Nederlanders.

Handhaving beperkt

Regels voor het gebruik en afsteken van vuurwerk worden in de beleving van Nederlanders beperkt gehandhaafd. Een kwart tot een derde van de Nederlanders denkt dat de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk in enige mate worden gehandhaafd. Slechts weinigen (3% tot 16%) ervaren een intensieve handhaving van deze regels door politie en/of andere toezichthouders. In vuurwerkvrije zones is de handhaving strenger (39%), maar volgens een meerderheid (53%) zou dit wel strenger mogen. Dat geldt ook voor de afsteektijden (61%) en het verbod op illegaal vuurwerk (72%). Ook vuurwerkafstekers (54%) zijn per saldo voorstander van een strengere handhaving van het verbod op illegaal vuurwerk.

1 Alleen door inwoners van gemeenten met een of meer vuurwerkvrije zones (n=305).

“Prioriteit geven aan handhaving verbod op illegaal vuurwerk”

Het belangrijkste handhavingsaspect waarop politie en andere toezichthouders zich moeten richten, is het verbod op illegaal vuurwerk (45%). Dit onderwerp wordt op enige afstand gevolgd door handhaving van de afsteektijden (25%) en verkoop aan minderjarigen (14%).

Klik hier voor het artikel op de website van Binnenlands Bestuur.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.