Meerderheid voetballiefhebbers: degradatie FC Twente te zwaar

FC Twente-fans: ‘Dit is klassenjustitie’ Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlandse voetballiefhebbers vindt de voorgestelde straf voor FC Twente – degradatie naar de Jupiler League – te zwaar. Twee op de vijf (41 procent) vinden de straf prima en 4 procent zegt dat de straf te licht is. De licentiecommissie van de […]
09 juni 2016 | Peter Kanne &

FC Twente-fans: ‘Dit is klassenjustitie’

Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlandse voetballiefhebbers vindt de voorgestelde straf voor FC Twente – degradatie naar de Jupiler League – te zwaar. Twee op de vijf (41 procent) vinden de straf prima en 4 procent zegt dat de straf te licht is. De licentiecommissie van de KNVB wil FC Twente de proflicentie afnemen, en direct een nieuwe licentie verlenen (voor de Jupiler League).

Van de inwoners van Twente vinden vier op de vijf dit een te zware straf; vrijwel alle FC Twente-fans (94 procent) zijn van mening dat degradatie van hun favoriete club een te zware straf is.

Degenen die degradatie te zwaar te vinden, willen dat de oude bestuursleden worden aangepakt, bij voorkeur door middel van een taakstraf. Een op de vijf wil een nieuwe puntenstraf, die dan in het komende Eredivisie-seizoen moet ingaan, een op de acht ziet een geldboete als de beste straf. In het algemeen vinden de voetballiefhebbers wel dat FC Twente (nog) een staf moet krijgen, slechts 6 procent wil dat de club helemaal geen straf krijgt.

Oordeel over (voorgestelde) straf voor FC Twente (basis: geïnteresseerd in voetbal, n=930)
Bron: I&O Research 2016

Helft vindt dat Twente tweede kans in Eredivisie verdient

De helft (52 procent) van de in voetbal geïnteresseerden vindt dat de club op basis van het verleden een (tweede) kans in de Eredivisie moet krijgen. Tegelijkertijd vindt 48 procent dat de Tukkers de straf en de gevolgen van het wanbeleid van de afgelopen jaren moeten accepteren.

FC Twente-fans: ‘dit is klassenjustitie’

Verdeeldheid zien we bij de stelling ‘Er is sprake van klassenjustitie. Als dit PSV, Ajax of Feyenoord was overkomen, zouden deze clubs niet zijn gedegradeerd’. Een derde (36 procent) is het hiermee eens, nog eens een derde (36 procent) is het er niet mee eens. Het maakt nogal wat uit aan wie je dit vraagt: van de FC Twente-fans is drie kwart (76%) het eens met deze stelling 12% is het er niet mee eens. Onder Ajax-, PSV- of Feyenoord-fans is een meerderheid het er mee oneens (Ajax-fans 26% eens, 54% oneens; PSV-fans 21/58%, Feyenoord-fans 35/43%).

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Klik hier voor het nieuwsbericht op Tubantia.nl.

Bij overnemen van deze resultaten altijd bron I&O Research vermelden.

Onderzoeksverantwoording

Van 3 t/m 6 juni heeft I&O Research een onderzoek uitgevoerd over de (mogelijke) straf die de licentiecommissie van de KNVB aan FC Twente wil opleggen. Er is onder meer gevraagd naar een oordeel over de voorgestelde straf (degradatie van FC Twente naar de Jupiler League) en mogelijke alternatieve straffen. Als achtergrondinformatie zijn vragen opgenomen of men voetballiefhebber is, en zichzelf beschouwt als aanhanger van een betaald voetbalclub in Nederland.

In totaal hebben 2.364 panelleden de vragen ingevuld. 930 van hen (39 procent) beschouwt zichzelf als aanhanger van een betaald voetbalclub in Nederland. Deze groep heeft de vragen over de straf van FC beantwoord. De resultaten zijn herwogen naar leeftijd, geslacht, opleiding en regio en zijn op deze kenmerken representatief voor de gehele Nederlandse bevolking.

I&O Research Panel

Het I&O Research Panel is geworven op basis van aselecte personen- en huishoudensteekproeven op traditionele manier (geen zelfaanmelding). De respondenten hebben geen financiële vergoeding gehad voor hun aanmelding voor het panel. Ook voor deelname aan dit onderzoek kregen respondenten geen vergoeding. De onderzoeksresultaten van burgers zijn na herweging op geslacht, leeftijd, provincie en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder, voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Dit is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard.

I&O Research

I&O Research is een maatschappelijk betrokken bureau voor beleids- en marktonderzoek. Het is onze missie bij te dragen aan beter onderbouwde keuzes van onze klanten, op basis van onderzoek en advies. Wij werken voor overheids- en non-profitorganisaties. I&O Research is de laatste jaren gegroeid tot het achtste marktonderzoekbureau van Nederland. In de sector ‘overheid & onderwijs’ is I&O Research de nummer 1 (volgens de MarktOnderzoeksAssociatie, MOA 2015). I&O Research heeft vestigingen in Amsterdam en Enschede.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.