Meerderheid: geen sigarettenverkoop in supermarkt

Ruim zes op de tien Nederlanders (63%) denken dat er minder verkooppunten van tabak moeten komen om roken écht te ontmoedigen. Eén op vijf (21%) is het daar niet mee eens. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Dit onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de houding van Nederlanders van 18 jaar en ouder over (vermindering van) verkooppunten van tabak in het algemeen en specifiek de verkoop van tabak in supermarkten. Het minder toegankelijk maken van tabak staat voor komend najaar ter behandeling op de politieke agenda.
Meerderheid: geen sigarettenverkoop in supermarkt

Supermarkten en andere verkooppunten

Tabak wordt vooral bij supermarkten gekocht (72%). Vier op de tien kopen dit (ook) bij een tankstation en circa een kwart gaat naar een tabaksspeciaalzaak (28%) of naar een gemakszaak (23%) zoals AKO of Bruna. Bij de vraag welke winkel als eerste moet stoppen met de verkoop van tabak, noemt de grootste groep van veertig procent supermarkten. Volgens een kwart (27%) hoeft geen één winkel te stoppen met de verkoop van tabak en volgens tien procent moeten alle winkels stoppen met de verkoop van tabak.

Geen verkoop van tabak meer in supermarkten

Zes op de tien (62%) Nederlanders vinden het een goede ontwikkeling als zijn of haar supermarkt zou stoppen met de verkoop van tabak. Niet-rokers (73%) vinden het vaker een goede ontwikkeling dan rokers, maar ook onder incidentele rokers zou bijna de helft (45%) daar blij mee zijn. Onder dagelijkse rokers ligt dit beduidend lager (19%).

Waarom een verkoopstop?

Nederlanders geven verschillende redenen waarom supermarkten geen tabak meer moeten verkopen. De meest genoemde reden is dat het voorkomt dat mensen in de verleiding komen om te roken (41%). Twee derde (66%) is van mening dat supermarkten moeten meehelpen om ervoor te zorgen dat jongeren niet beginnen met roken. Toch denkt een derde (34%) dat dit niet zal helpen.

Ruim helft wil overheidsmaatregelen

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt (72%) dat tabak niet thuishoort bij supermarkten die gezondere keuzes willen bevorderen. Iets meer dan de helft (56%) vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om het aantal verkooppunten te verminderen (denk aan een vergunningsstelsel voor tabaksverkoop).

Politieke verschillen

Een ruime meerderheid van stemmers op de coalitiepartijen zou het een goede ontwikkeling vinden als hun supermarkt stopt met de verkoop van tabak: VVD 67% , D66 77%, CDA 67% en Christen Unie 77%. Ook meer dan de helft van de stemmers op alle andere partijen is het daarmee eens. Van alle politieke partijen zijn GroenLinks-stemmers het vaakst positief als hun supermarkt stopt met de verkoop van tabak (84%) en PVV-stemmers het minst (34%).

Verantwoording

In opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een samenwerking tussen Longfonds, Hartstichting en KWF) voerde I&O Research van woensdag 15 juli tot en met woensdag 22 juli een online onderzoek uit naar het beeld dat volwassen Nederlanders hebben van tabaksverkoop in supermarkten. In totaal vulden 2.444 mensen de vragenlijst in. Het grootste gedeelte is verkregen via het I&O Research Panel (2.243) en het overige deel (201) via Panelinzicht.

De resultaten zijn gewogen op rookgedrag, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, stemgedrag in 2017 en regio. Dit betekent dat de verhoudingen binnen deze kenmerken zijn teruggebracht naar de werkelijk bestaande verhouding. Op deze manier zijn de resultaten representatief voor Nederlandse inwoners van 18 jaar en ouder, voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Meer weten?

Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

Voor interviews en het (gedeeltelijk) overnemen van deze publicatie in bijvoorbeeld een persbericht, op een website of op sociale media, kunt u contactnemen met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: Carla Schenk, 0611316504.

I&O Research

Voor meer informatie over het onderzoek, kunt u contact opnemen met I&O Research-onderzoekers Lisa Nannes, 020-30848 53 of Roy van der Hoeve, 020-30848 54.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Roy van der Hoeve

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.