Meer moeite met één gast dan met avondklok

Acht op tien Nederlanders accepteren de avondklok. Dat we nog maar één gast mogen ontvangen krijgt minder bijval en brengt meer mensen in de problemen.
26 januari 2021 | Peter Kanne & Milan Driessen | #coronacrisis #coronamaatregelen #lockdown #politiek

Acht op tien vinden avondklok acceptabel

Sinds zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok, van ’s avonds 21 uur tot ’s ochtends 4.30 uur. Op de vraag “Vindt u de avondklok acceptabel?” zegt 80 procent “acceptabel” en 16 procent “onacceptabel”. Jongeren hebben hier duidelijk meer moeite mee dan ouderen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Kiezers van VVD, CDA, CU en PvdA accepteren de maatregel het meest, kiezers van FvD in meerderheid niet. Ook een derde van de kiezers van PVV, JA21 en SGP vindt de avondklok onacceptabel.

70 procent vindt avondklok een goed idee, maar het brengt 12 procent in de problemen  

Iets acceptabel vinden is niet hetzelfde als iets goed vinden (maar wel bijna). Zeven op tien (70%) Nederlanders vinden het “goed dat het kabinet een avondklok heeft ingevoerd”, 7 procent is neutraal en 18 procent vindt het niet goed.
En dat Nederlanders iets acceptabel of een goede maatregel vinden, wil weer niet zeggen dat ze er zelf geen last van hebben. Een op acht (12%) Nederlanders antwoordt bevestigend op de stelling “Het is voor mij problematisch dat het kabinet een avondklok heeft ingevoerd”. Een kwart van de jongeren van 18-24 jaar geeft aan dat de avondklok voor hen problematisch is.

Bijna helft vindt ‘maximaal één gast’ een goed idee, het brengt 39 procent in de problemen 

Minder mensen vinden de maatregel met betrekking tot het maximaal aantal gasten (één) een goed idéé: 47 procent. Deze maatregel brengt beduidend meer mensen in de problemen dan de avondklok: voor 39 procent van de Nederlanders is het problematisch dat het maximale aantal gasten beperkt is tot één. 
Dat we nog maar maximaal één gast mogen ontvangen is voor bijna alle leeftijdsgroepen problematisch, het meest voor de 25-34-jarigen.

Wie gaat zich niet aan de avondklok houden?

Het merendeel van de Nederlanders (86%) is het eens met de stelling “Ik ga mij 100% houden aan de avondklok”, 7 procent is het daar mee oneens.
Dit zijn – vaker dan gemiddeld – mannen dan vrouwen (mannen: 9% van de mannen is het oneens met de stelling, 4% van de vouwen), jongeren (18-24 jarigen: 11%) en met name middelbaar opgeleiden (9%).
Relatief vaak zijn het kiezers van FvD (37% van de FvD-stemmers is het oneens met de stelling), PVV (17%), JA21 (13%) en de PvdD (11%).

Steun voor coronamaatregelen blijvend hoog

De steun voor de coronamaatregelen van het kabinet is wederom gestegen. Begin januari stond 72 procent van de Nederlanders achter de coronamaatregelen (de manier waarop het kabinet in het algemeen omgaat met de coronamaatregelen), nu – 2de helft januari – is dat 75 procent.
Begin januari wilden vier op tien Nederlanders (40%) de huidige lockdown handhaven en nog eens 33 procent wilde de lockdown zelfs verder aanscherpen. Een op vijf wilde een versoepeling, 6 procent vindt dat de lockdown moet stoppen. Nu wil 48 procent de lockdown verlengen en 29 procent zelfs aanscherpen. 7 procent vindt dat de lockdown moet stoppen.

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdagavond 22 januari tot maandagochtend 25 januari 2021. Het werd uitgevoerd in opdracht van de NOS. Er werkten in totaal 2.108 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Deze deelnemers zijn afkomstig uit het I&O Research Panel.
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard (laatste cijfers van het CBS). Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Het gehele rapport

Download hier het gehele rapport (pdf).

Klik hier voor veel gestelde vragen over (ons) opinieonderzoek.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.