Mark Rutte meest populaire en meest waarschijnlijke premier

Mark Rutte is de favoriete premier van een volgend kabinet voor 21 procent van de kiezers. Ruim de helft (56 procent) verwacht ook dat hij leiding zal geven aan het volgende kabinet. Van de VVD-stemmers hoopt 87 procent dat Rutte de premier wordt en 89 procent verwacht dat. Geert Wilders volgt op ruime afstand, zowel als gewenste (11 procent) als verwachte (10 procent) premier. Van de PVV-stemmers hoopt 65 procent dat Wilders de premier wordt en 43 procent verwacht dat.
22 december 2016 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Twee op drie PVV-kiezers willen Wilders als premier; 43% van hen verwacht dat hij dat wordt

Mark Rutte is de favoriete premier van een volgend kabinet voor 21 procent van de kiezers.
Ruim de helft (56 procent) verwacht ook dat hij leiding zal geven aan het volgende kabinet.  
Van de VVD-stemmers hoopt 87 procent dat Rutte de premier wordt en 89 procent verwacht dat. 
Geert Wilders volgt op ruime afstand, zowel als gewenste (11 procent) als verwachte (10 procent) premier. Van de PVV-stemmers hoopt 65 procent dat Wilders de premier wordt en 43 procent verwacht dat.
Van alle kiezers geven alleen PVV-aanhangers hun eigen partijleider meer kans op het premierschap dan Rutte (28 procent).
Na Wilders en Rutte zijn Asscher (9 procent) en Pechtold (8 procent) de favoriete premier. Een kleiner deel van de kiezers verwacht dat zij ook daadwerkelijk premier zullen worden (beide 5 procent). Ook degenen die nu op de PvdA of D66 zouden stemmen, geven Asscher (13 procent) en Pechtold (13 procent) weinig kans op het Torentje.

Coalitie: bijna iedereen verwacht VVD in volgende coalitie, 43% wil een coalitie met de VVD
Er is een vrij groot verschil tussen de coalitie die kiezers graag willen en de coalitie die ze verwachten. De VVD wordt het vaakst in een gewenste coalitie opgenomen: 43 procent van de antwoorden betreft een coalitie waar de VVD deel vanuit maakt. Slechts 10 procent van de kiezers wil een coalitie met de PVV.
Als we kiezers vragen welke coalitie ze verwachten, zien we dat daar bijna altijd de VVD in voorkomt. De meest waarschijnlijke coalitie is volgens de kiezers die van VVD, PVV en CDA (17%), gevolgd door een regering met VVD, PvdA, CDA en D66 (14%).
PVV-kiezers hopen en verwachten in ongeveer de helft van de gevallen dat de PVV aan de regering zal deelnemen.  

Dit alles blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 2.890 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 17 tot en met 21 november.

Klik hier voor het bericht in de Volkskrant.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.